New York – bra shoppingtips!

Häromdagen fick jag en kommentar från Rosita som driver bloggen Rositas resor. Hon har precis varit i New York och hade bland annat haft glädje av våra New York-tips.

Även Rosita har skrivit mycket om New York på sitt inspirationsforum. Det är ett inlägg om shopping som jag fastnade för och som jag skulle vilja dela med mig av här.


Rosita driver inspirationsforumet Globetrottermamma.

Läs Rositas tips:
Inför avresa New York packar du med fördel promenadvänliga skor och ”luft”. På hemvägen reser du nämligen med: träningsvärk i benen, sinnesintryck utöver det vanliga, en uppdaterad garderob och minnet av en stad du aldrig glömmer.

Nu koncentrar vi oss på shoppingen. Den myllrande storstaden som aldrig sover är synonymt med uttrycket Shop Til You Drop. Utbudet är så omfattande och attraktivt att det underlättar med planering och tips. Faktorer som sevärdheter, upplevelser (inklusive på restaurang) och shopping ska kombineras inom ramen för rådande ekonomisk- och tidsmässig budget.

Vi ställde oss frågorna: Vad behöver och vad vill vi köpa, vilka märkesprodukter är vi intresserade av? Och fick till svar:

• Resväska och kabinväskor
• Handdukar och sängkläder av god kvalitet
• Barnkläder och skor
• Jeans
• Dam- och herrskor
• Dam- och herrkläder av varierande märkesprodukter från Ralph Lauren till GAP.

Jeans
7FAM
Jeans av ”märkesprodukt” är en självklarhet att investera i USA.”Seven-jeans” kostar ca 1 200 SEK vilket motsvarar halva priset av kostnaden i Sverige. Det finns naturligtvis flera 7FAM-butiker, vi besökte en i samband med besök vid Union Square och Irving Place.

Adress: 5th Ave. 73, 15th Street (helt nära GAP och Zara-butiken som beskrivs längre ner).

Dam- och herrkläder
Ralph Lauren Flagship Store
Enskild butik dam, herr och barn i flera våningsplan för shopparen med den stora plånboken. Den som söker vanliga blusar och pikétröjor gör sig inte besvär, här är utbudet betydligt mer ”updressed” och kostar därefter. Det finns också inredning så som sängkläder, interiörer etc.

Adress: Madison Ave., E72


Ralph Laurens Flagship dambutik med stora kristallkronor. Herrbutiken var i ”engelsk jaktstil” med mer avslappnad känsla och stil.

GAP och Zara
Trevlig, välsorterad GAP-butik med vuxen-, barn- och bebiskläder. Zara mitt över vägen.

Adress: 5th Ave. E17 (helt nära 7FAM-butiken som beskrivs ovan).

Varuhus och Outlet´s
Macy´s
Stort varuhus av något högre standard än outlet-kedjan Century 21 (se beskrivning längre ner) men här är också en känsla av outlet-försäljning och tidvis kaotisk. Mycket folk. Ta med personbevis (pass, ID) och besök Customer Service så får du 10 % rabatt på alla köp. Har du shoppat för mycket finns ett bra utbud av resväskor (dock inte Rimowa).

Tips: Lacoste- och Ralph Lauren-handdukar av god kvalitet till billig peng. Här finns ett stort utbud av Ralph Lauren-klänningar till fina tillställningar, betydligt billigare än i Ralph Lauren Flagship Store (förvisso inte fullt lika eleganta). Resväskor!

Adress: vid Pennstation/Madison Square Garden.


Macy´s med enorma ytor och 10 % rabatt på allt för utländska gäster. Under vårt besök erbjöds t. om 20 % rabatt. Jag vet inte om det är ett erbjudande som förekommer regelbundet.

Century 21
Varuhuset är stort och tidvis kaotiskt. Rekommendationen är att du är där vid öppning och ingen annan tid. Här införskaffas lämpligen märkesstrumpor och -underkläder (hamstra årsförbrukningar, så billigt är det), barnmärkeskläder och vissa hygienprodukter. Vi stod först i kön (en kort sådan) och hade fokus på underkläder och barnkläder till vi inte stod ut längre.

Adress: Cortland Street, vid Ground Zero.

Det finns ett mindre och lugnare Century 21 i Lincoln Center, till vänster om Central Park mellan West 62nd och 65th Street, Columbus- och Amsterdam Ave.


Mycket folk på Century 21. Investera i årsförbrukningar av strumpor (prisexempel: 3 pack Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Calvin Klein15 USD), underkläder (2 pack trosor TH, CK 15 USD) och barnkläder.

Tjäna på att shoppa?
Nedan inköp på Century 21 kostade motsvarande 4 000 SEK:
Herr: 1 Hugo Boss skjorta, 6 st. undertröjor Calvin Klein, X antal RL strumpor.
Dam: 8 par Tommy Hilfiger trosor, 21 par strumpor (RL och TH), 1 st. RL legging, 1 st. Nike träningsbyxa, 1 st. Nike t-shirt.
Barn: 2 par Ralph Lauren skor, 1 par Lacoste skor, 5 st. RL pikétröja, 1 st. RL byxa, 2 st. 7FAM jeansshorts,”1 set finkläder” inkl. beige byxa, skjorta med slips och blå blazer (3 år).


För att exemplifiera vad motsvarande produkter kostar i Sverige: Ralph Lauren barnsko 799 SEK (*2, vårt inköp). Lacoste barnsko 699 SEK. Ralph Lauren piké barn kostar motsvarande 440 kr/styck (*5). Där har vi passerat kostnaden för det totala inköpet i New York.


Denna stiliga uppsättning med beige byxa, ljusblå skjorta, gul slips med blå detaljer och mörkblå kavaj kostade motsvarande 140 SEK. Jag fann också ljuvliga ”finklänningar” för yngre barn till aningen dyrare kostnad. ”Märkesbarnkläder” lönar sig att köpa här.

Woodbury Common Premium
Har du mer tid till ditt förfogande väljer du kanske att avsätta en hel dag för effektiv outlet-shopping. Besök förslagsvis Woodbury Common Premium Outlet ca 1 timmes transport med bil/buss utanför New York. Det går ofta att ordna med ”shuttle-transport” från hotellet till en kostnad av ca 30 USD/person tur och retur.

Skor
Allan Edmonds
Herrskor av mycket god kvalitet 50 % billigare (!) än i Sverige. Det innebär att ett par skor kostar motsvarande 2 500 SEK. Ett måste för den kvalitets- och prismedvetna mannen!

Adress: Madison Ave. E55


Om du också har/är en man som älskar känslan av en riktigt bra kvalitetssko.

Converse
Det finns naturligtvis flera Converse-butiker. Vi besökte denna i SoHo som finns mitt emot där sightseeingbussen stoppar, nära Prince Street.

Övrigt
Barnes & Nobles
Bra urval av böcker.

Adress: 5th Ave., E17 (mittemot GAP och Zara som beskrivs ovan)

Att tänka på:
Var uppmärksam på att det inte finns (eller är mycket begränsat utbud av) storlek ”slim fit” i herrstorlekar för skjortor och undertröjor. Storlekarna (vidden) är därmed mycket större även om du köper en storlek som du/han normalt använder. Prova alla plagg!

Det tål att upprepas att du bör resa lätt till New York. Blir behov införskaffas lämpligen ny och prisvärd resväska på varuhuset Macy´s. Här finns dock inte resväskornas Rolls Roys, Rimowa. Rimowa finns att köpa i specifika butiker för resväskor. Vi köpte en större modell motsvarande 1 700 SEK billigare än i Sverige samt Samsonite kabinväskor till döttrarna.

Ett sista tips
Inför din hemresa, glöm inte att också ta med dig hem minnen av karaktär du inte kan ta på. Det är nog så att om man tröttnar på New York har man tröttnat på livet.

Vi tackar Rosita för alla fina shoppingtips. I hennes inspirationsforum kan du t om imorgon 27/4 tävla och vinna en Crew Guide från SAS om New York. Länk till tävlingen här.

Boka flyg till New York

Boka hotell i New York

Boka flyg och hotell till New York

Boka weekendresa till New York

Biljetter till evenemang i New York

3 Responses to New York – bra shoppingtips!
  1. [...] Av Rosita, som driver inspirationsforumet Rosita Reser, fick vi fina shoppingtips från New York. Läs h... blogg.resia.se/2013/04/05/vill-du-gastblogga
  2. [...] Idag gästas bloggen av Rosita som driver inspirationsforumet Rosita Reser. Rosita har tidigare tipsat... blogg.resia.se/2013/06/04/berlin-pa-tu-man-hand-med-dottern
  3. carpet cleaners Kings Langley Svara

    Awesome! Its in fact amazing article, I have got much clear idea on the toplic of from this article.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.