Kroatien – Makarska Rivieran

Ni har väl läst mina andra inlägg från Kroatien där jag dels berättat lite om hur jag upplevde landet men också om Dubrovnik och Split.

Makarska Rivieran
Mittemellan Dubrovnik och Split ligger Makarska Rivieran där Makarska är huvudorten med cirka 15.000 invånare. Kroatienspecialisten har boende i Makarska och flera av de andra orterna. Totalt rör sig hela sträckan om 6 mil och 16-17 orter. Utmen hela rivierna kan du ta dig via fots eller på cykel utefter havet. Perfekt för den som gillar morgonpromender! Stranden och centrum är lättillgängligt och passar också om man är rullstolsburen.


En fin strandpromenad. På sommaren kan du ta det lilla tåget som går här fram och tillbaka mot centrum.


Av fiskebåtarna i hamnen kan du köpa pinfärsk fisk.

Trivsamma Makarska
Makarska är riktigt trivsamt. Bykärnan med den trånga huvudgatan Kalalarga är charmig och har en gammal bebyggelse. Utefter hamnen ligger caféerna och restaurangerna tätt. Marinetta är ett populärt ställe med levande musik. På morgonen samlas fiskebåtarna där man säljer fisk direkt från båten. På somrarna är det festival med mycket aktiviteter och hela staden lever upp.


I hamnen ligger båten som kan ta dig på en heldagstur till havs och besöka öarna utanför.

Mysigt centrum
I mitten av centrum ligger Kacic-torget med St.Markuskyrkan. En liten bit därifrån ligger Pazar-torget där bergsbefolkningen kommer och säljer sin grönsaker, olivoljor, lavendel och annat. Utmed huvudgatan ligger trivsamma butiker, t ex Pivac, slakteriet, där du kan köpa färskt kött och tillaga i din lägenhet. Även en och annan skönhetssalong. passa på att göra behandlingar när du är i Kroatien, det är bra mycket billigare här äm hemma.


Gågatan Kalaraga är trång och mysig!


På torget köper du frukt, grönsaker, olivolja och annat från bergsbefolkningen.


Här köper du kött diekt av slaktaren.

Bra restaurangtips!
I slutet av gågatan på höger sida ligger en fantastisk restaurang som heter Kalalarga, samma som gågatans namn. Huset har fyra våningar. I källaren ligger köket, i bottenvåningen ligger den lilla restaurangen, högst upp bor föräldrarna och på andra våningen sonen med fru, barn och hund. Alla hjälps åt att sköta restaurangen. Man serverar eget vin, egen olivolja, hembakt bröd, egen fångad fisk (de brukar ha haj på menyn) och eget slaktat kött. Allt smakar gudomligt gott. En 3-rätters med dryck kostar cirka 250:-/p.p.


Restaurang Kalalarga är inte stor men väldigt trivsam.


Ofta finns det haj på menyn som smakar underbart!


Utsökta skaldjur…


…och levande musik.

Populära hotell
Vi fick se flera av hotellen i Makarska. Allas favorithotell var Osejava. Med ett fantastiskt läge längst ut vid hamnkanten och med enormt fräscha rum och utrymmen föll vi diekt. Om du passerar hotellet ligger det små klippstränder. Här finns också en grotta med ett populärt disko, Deep, på sommaren. Ett annat hotell vi gillade heter Meteor.


Hotel Osejava blev vår favorit.


Gå runt hörnan så hittar du fina klippbad.

Makarska är en bra utgångspunkt för utflykter
Läget på Makarska är utmärkt. Du har en bra utgångspunkt om du både vill besöka Dubrovnik, Split och öarna. Kroatienspecialisten anordnar flera olika utflykter, bl a en heldagstur på havet och en tur upp i bergsbyarna som brukar vara populära.

Boka flyg till Kroatien

Boka hotell i Kroatien

Boka charterresa till Kroatien

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

9 Responses to Kroatien – Makarska Rivieran
 1. Helena Svara

  Jag håller helt klart med..!
  Vi bodde på hotel Osejava i September förra året, och jag kommer garanterat att åka tillbaka. Grymt läge, vackra och välstädade rum.. sen att designen på rummen tilltalade mig också var ju inte helt fel=) Trevlig personal, god mat.. allt man vill ha helt enkelt! Kan även väldigt varmt rekomendera Restaurang Jeny som ligger en litenbit utanför. Vars vet jag inte riktigt, men det där hade personalen på kroatienspecialisten koll på!=)
  Restaurang Jeny har den bästa maten jag någonsin ätit.. speciellt avsmakningsmenyn på 5 rätter som var välkomponerad med viner till. Rekomenderas väldigt varmt!!
  Mvh//Helena

  • Hallin Svara

   Helena: Vad kul att du bott på Osejava. Kan tänka mig att ni hade en toppensemetser där. Vilket bra tips med restaurangen. Den låter ju verkligen mysig!

 2. [...] 1.000 öar. En av de mest besökta öarna är Brac som ligger på bekvämt avstånd från både Makarsk... blogg.resia.se/2012/05/01/kroatien-brac
 3. [...] Trogir. Det är två snarlika turer. När du kliver på i Split så börjar kryssningen vid den Makarska... blogg.resia.se/2012/05/13/kroatien-skargardskryssning
 4. karin Svara

  åhh vad allt låter härligt,
  vi ska bo på Meteor, reser 3-10/6
  bara en ca vecka kvar
  /Karin

  • Hallin Svara

   Karin: Åh vad härligt. Jag är säker på att ni kommer att få en toppensemester!

 5. Elisabeth Holmberg Svara

  Härligt människor som är positiva god mat fin och härlig kultur och natur bra klimat ett underbart land kram och tack för bra hjälp med alla se vad heter tack

  • Hallin Svara

   Elisabeth: Visst är det ett härligt land att turista i! Och så roligt att du fått inspiration av våra inlägg!

 6. […] Läs mer om Makarska Rivieran här […]... blogg.resia.se/2016/06/26/vara-basta-kroatien-tips

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.