Nya Zeeland – att göra

Auckland, Nya ZeelandAuckland

Igår skrev jag i bloggen om vilka resmål våra Facebook-gillare skulle åka till om de vann pengar. Nya Zeeland var ett av de resmål som hamnade i topp. Där har vår affärsresesäljare Sara Edman i Göteborg varit (f.d. anställd). Då vi hade tema aktiva resor så ville hon dela med sig av alla de aktiviteter de gjorde när de var där. Läs mer här.

Ridning – Pakiri Beach Horse Riding

Utanför Auckland begav jag mig tillsammans med en annan svensk tjej som vi reste med ut på en ridtur. Jag hade inte ridit på flera år. Min kompis hade ridit lite mer så vi var lite ojämna. Men vår guide anpassade turen efter oss två. Vi red både på på stränderna och i terängen. Det var ett behagligt tempo så vi hann njuta av utsikten och nya upptäckter. Ibland gick det fortare genom terrängen så det killade i magen! Vi var ute i drygt en timma. Det var en lagom tur med en annorlunda upplevelse att ta in det nya landskapet från hästryggen.

Kostnad: 1 timma NZ$65, 2 timmar NZ$125

Forsränning – Kaituna Cascades


Forsränning – ett våghalsigt äventyr.


Definitivt en aktivitet för dig som söker adrenalinkickar!


Alla kom välbehållna ner från vattenfallen!

Vi hämtades upp av Kaituna Cascades i Rotorua och möttes av ett glatt och trevligt gäng på plats. Efter att ha delats in i grupper och övat lite så bar det iväg på våra flottar till floden och åkte iväg en efter en. Det började lite försiktigt med småfall och roligheter, därefter gick det fortare. Vi testade ett lite större fall och efter det hade kunde de som ville hoppa av innan ett av världens högsta kommerciella vattenfall skulle komma. Alla satt kvar i flotten! Så bar det iväg. Det var både spännande, läskigt och roligt på samma gång. Det var viktigt att alla lyssnade på guiden och drog sitt strå till stacken. Vi kom i lite obalans och en av passagerarna föll av men dök upp efter att nästan ha hamnat i en tvättmaskinliknande turbulens under vattnet. Därefter var det lite mindre vattendrag som inte var lika våldsamma!

Kostnad: NZ$82/per person

Bräda nedför sanddynerna


Sanden yr och fort går det!

Efter att ha besökt Cape Reinga så ville vi testa på att surfa nedför de gigantiska sanddynerna och styrde vår husbil rakt ut till dessa. Vi hittade ganska snabbt ett ställe som hyrde ut brädor. Vi hyrde varsin och knatade uppåt. Killarna var som vanligt lite macho och skulle visa hur det gick till och började kämpa sig uppför en av dynerna medan vi två tjejer nervösa stod kvar och funderade över hur långt de skulle klättra. Till slut stannade de och gav sig iväg en och en och hej vad det gick, full fart rakt ner! Sedan var det vår tur. Vi klättrade inte lika högt upp utan nöjde oss med en bit upp. Men det räckte. Även vi fikc full fart nerför sanddynerna! Även här killade det i magen rejält och vi skrek som två stuckna grisar!

Kostnad: ca NZ$5-7

Vandring Franz Josef Glaciär

Vi bestämde oss för att testa en halvdagstur på en av glaciärerna och valde Franz Josef som passade oss med tanke på hur vi åkte med husbilen. Vid utgångsplatsen fick vi information om hur det skulle gå till med säkerhetsfrågor. Vi fick även prova ut en utrustning som passade. När alla hade fått på sig allt gav vi oss iväg med buss upp till glaciären. Tyvärr har glaciärerna minskat mycket och det bara fortsätter med växthuseffektens utveckling. När vi kom fram till isen så fick vi ta på oss våra stegjärn och sen bar det uppåt. Det var både trixigt och knixigt på vissa platser. På många håll fanns rep att hålla sig i för att känna sig lite tryggare. Men det fungerade fint för oss alla som var med i gruppen. Guiden var väldigt bra och hade mycket att berätta om historia, utveckling och allt som händer med en glaciär. Efter att vi vandrat ett tag uppåt blev det en paus för att sedan vända tillbaka till bussen.

Kostnad: ca 276NZ$

Bungy Jump – Kawaru bridge bungy


Nervöst innan man kastar sig ut!


Han gjorde det!


En liten, liten prick långt därnere!

Det här blev för mycket för mig, det räckte gott att stå vid sidan om och titta på när pojkvännen skulle kasta sig ut. Även han var ordentligt nervös men personalen var väldigt bra. De gick igenom säkerhetsåtgärder, spände fast och kontrollerade utrustningen. Sen var det dags att kliva ut på avsatsen! Väldigt nervöst och jag förstod inte hur han skulle kunna våga slänga sig ut. Personalen skämtade och försökte lätta upp stämningen. De är ju vana vid att man är nervös. Det är ju helt fel egentligen att bra kasta sig ut! De började att räkna ner – inget hände. Ett nytt försök – då slängde han sig iväg. Det blev ett litet dopp i vattnet nedanför och linan höll och drog honom upp och ner tills han togs emot av en liten gummibåt. När han kom tillbaka uppför trapporna så var han både nöjd, glad och en aning vimmelkantig!

Kostnad: NZ$180

5 Responses to Nya Zeeland – att göra
 1. Rosita Svara

  Det är suveränt med personliga tips. Personligen är Kroatien ett drömresmål för mig, och det borde jag ju verkligen kunna få till. Så långt som till Nya Zeeland är det ju inte.
  🙂
  Jag såg att även Aruba toppade högt. Nr 2 tycker jag mig minnas. Där har jag varit två gånger. Inte på förälskad parsemester som man kanske kan tro utan med två resp. tre barn. Barn nr 3 är liksom Made in One Happy Island (thi hi …) så vi tyckte han skulle få uppleva det ”på riktigt också”. Läs gärna en av mina reseberättelser från Aruba här http://globetrottermamma.com/2011/12/29/las-mitt-resetips-pa-resa-med-barn/
  Jag har skrivit mer från Aruba (under kategori Aruba). Bland annat om vår (ena) hemskt jobbiga flygresa …
  Hälsningar Rosita

  • Hallin Svara

   Rosita: Tack för ännu mera tips! Ja, Aruba verkar avra populärt. Ska titta närmare på dina inlägg. Om du är sugen på Kroatien så skriver jag mycket om det just nu efer att jag var där förra veckan: http://blogg.resia.se/kategori/resmal-europa/kroatien/ Verkligen ett ställe att förälska sig i. Vill åka tillbaka!

 2. Freedomtravel Svara

  Nya Zeeland är ett riktigt äventyrsland! Och passar verkligen för att åka med husbil i! Landet är liksom som gjort för husbilar: bra och vackra vägar att åka på, tryggt, campingar och serviceplatser överallt, tillåtet att fricampa… om man är flera blir det dessutom ett ganska prisvärt alternativ.

  • Hallin Svara

   Freedomtravel: Jamen det är ju ett jättebra tips. Har pecis skrivit ytterligare ett inlägg om saker att göra. Men husbilen här är ju toppen. Antar att ni inte hade er egna : )

 3. [...] några dagar sedan skrev jag om Sara som provade på en mängd fartfyllda aktiviteter på Nya Zeeland. N... blogg.resia.se/2012/04/28/nya-zeeland-vingardar-och-mycket-att-se

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.