Kroatien – Split

Vi hann även med Kroatiens näst största stad på vår resa. Split började byggas redan på 300-talet och har en imponernade gammal stad som domineras av det ståtliga palatset som byggdes till kejsaren Diocletanius. Hela palatsområdet är fullt av liv och rörelse med marknader, caféer och butiker. Vissa av gränderna är så smala att man undrar om man kommer emellan!


Split med sin vackra strandpromenad.


Slå dig ner på någon av alla uteserveringar eller ”visa upp dig” som Split-borna gör. 

I den stora salen i palatset kantas gången av sopuvenirbutiker. Ta dig ut till andra sidan och gå igenom porten för att titta på Grgur Ninski-statyn. Sägen säger att du ska klappa honom på tån och önska dig något så ska det gå i uppfyllelse.


Inne i stora salen i palatset finns det souvenirbutiker.


Titta på den ståtliga Grgur Ninski-statyn och klappa honom på tån.


Vandra genom de charmiga gränderna.

Inne i palatset finns mycket att titta på. I källarvalven finsn ett museum där man kan få en bild av hur livet i palatset såg ut. Ett annat museum är Stadsmuseet där man bl a kan se vapen och riustningar som användes.

Längs utmed havet ligger den fina strandpromenaden med palmer. Riva. Det är här som stadborna visar upp sig och slår sig ner på någon av alla barer och kaféer.

Mitt i gamla stan ligger fiskmarkanden. Man känner doften på långt håll. Gå hit på förmiddagen och ta del av när fiskarna står och säljer sin fisk.


Överallt mysiga gränder med charmigt ”förfallna” hus.

Split är en riktigt mysig stad och du kan lätt gå runt bland gränderna utan att villa bort dig. Välj en gränd på måfå och se vart den tar dig.


Tänk dig det här underbara torget i strålande solsken!

Split har riktigt bra shopping med ett stort utbud. Vi utkanten av gamla stan ligger Marmontova där det finns många fina modebutiker.


Mycket bra shopping i Split. Både modebutiker och små mysiga där du kan köpa lokala specialiteter.

Runt Split finns flera bra stränder där du kan bada efter att du har tagit en runda i stan. Det är också härifrån som de flesta båtarna går till öarna utanför bl a Brac, Hvar och Vis.

Kroatienspecialisten har boende strax utanför Split. Res enbart hit och åk själv ut till öarna eller köp en kombinationsresa.

7 Responses to Kroatien – Split
 1. A-M Israelsson Svara

  Jag och 4 väninnor kom till Split som sista stället innan avresa till Stockholm. Vi gick in på turistbyrån som ligger vid strandpromenaden och fick snabbt hjälp med att hitta boende. Privatrum 2 och 3 bäddsrum för 100 kr/person och det låg en liten liten bit förbi fiskmarknaden. Jättetrevliga människor som ägde en mycket stor våning. Vi fick ha kvar vårt bagage och nyckel tills vårt flyg skulle gå nästa kväll. Bästa läget och nära till flygbussen.

  • Hallin Svara

   A-M Israelsson: Visst var Split mysigt. Hade faktiskt ingen aning om hur mysigt förrän jag kom dit! Vilket bra pris för rummet. Ja, i Kroatien kan man verkligen semestra billigt!

 2. [...] Ni har väl läst mina andra inlägg från Kroatien där jag dels berättat lite om hur jag upplevde lan... blogg.resia.se/2012/04/26/kroatien-makarska-rivieran
 3. [...] En av de mest besökta öarna är Brac som ligger på bekvämt avstånd från både Makarska och Split.... blogg.resia.se/2012/05/01/kroatien-brac
 4. […] senaste åren har allt fler upptäckt vackra Kroatien. - Fina städer, Split och Dubrovnik, härliga... blogg.resia.se/2014/05/12/sommarens-hetaste-resmal
 5. […] Split är Kroatiens näst största stad och började byggas redan på 300-talet. Gamla staden domine... blogg.resia.se/2017/11/27/vart-ska-jag-aka-i-kroatien

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.