Guide Santorini

(Uppdaterat 190905) Så här års börjar det dyka upp båtluffatankar hos mig. Och jag ser ju att jag ännu inte skrivit om ön Santorini som de allra flesta båtluffare brukar flyga till.


Klassisk vy över Santorini.

Stanna på Santorini
Även om Santorini har en ganska stor hamn med många avgångar per dag till olika öar i Cykladerna så behöver man för den sakens skull inte ge sig iväg härifrån. Många av de vykort du köper runt om i Grekland är tagna just här på denna vackra ö med sitt dramatsiska landskap. Sägen säger att ön är förebild för Atlantis, ön som förvann ner i havet. Det är inte helt otroligt när man tittar på hur öarna ser ut idag. i mitten av den lilla ögruppen finns en levande vulkan som kan tänkas hade ett utbrott och utplånade stora delar av ön.

Bo på Santorini
De enda charterarrangörerna som har resor hit just nu är ”Greklandsspecialisten”, Apollo samt Airtours. De har boende på fyra orter, Kamari, Perissa Vlychada och Caldera. Kamari är den största av dessa. Här finns en lång klapperstensstrand med svarta lavastenar. Orten har ett stort utbud av restauranger nere vid stranden och uppe i centrum samt ett relativt stort nöjesutbud. Perissa ligger på andra sidan om den stora klippan. När jag var här första gången 1990 så fanns det en handfull hotell och några rstauranger vid stranden. Idag finns här betydligt mer men orten är lugnare än Kamari. Vill du ha lugnet ska du istället åka till Vlychada på södra delen av ön. Här finns några tavernor, en härlig strand och en liten fiskehamn som delar stranden i två delar. Vill du ha nära till Fira stad så väljer du att bo i Calderan.

Ta sig runt
Var man än bor på Santorini så har man nära till det mesta. Antingen hyr du bil och kör runt eller, vespa, som är min favorit.Även lokalbussen går mellan orterna med jämna mellanrum. Ön är cirka 2.5 mil lång och 1/2 mil bred. Från Kamari till Fira tar det cirka 20 minuter på vespan.


Åsnorna som tar sig upp och ner från hamnen i Fira. Man kan rida på dessa men vi tycker absolut att du ska ta trapporna och bespara åsnorna de extra turerna! 


Missa inte ett besök på  Francos bar i Fira. Bild lånad från hemsidan.

Att se
Man får absolut inte missa ett besök på öns huvudort, Fira. Det är här man hittar de kända vyerna. Orten ligger högt uppe och är insprängt i bergen. Långt därnere ligger hamnen där båtarna går vidare till andra öar. Ner till hamnen kan du ta bussen eller trapporna. Inne i fira måste du ta ett besök på Francos bar som öppnade i slutet på 80-talet-. Här sjunker du ner i sköna stolar och dricker lyxiga drinkar samtidigt som solen går ner över grannöarna. Prisnivån i Fira är relativt hög eftersom många kryssningsbåtar går i land här. Missa inte heller ett besök i solnedgången uppe i Oia på öns norra del. Här hänger husen och restaurangerna ut över klipporna. Det finns också en liten strand där man kan ta ett dopp. Ta moppen till Akrotiri. Här kan du dels besöka ett den forna antika staden som låg gömd i aska i 3500 år tills det upptäcktes 1967. Härifrån är det inte långt att åka till den ”Red beach” där man kan spendera en dag.


Oförglömliga vyer med solnedgång över Oia på norra Santorini.


På Red Beach är stranden röd… 🙂

Stränder
Stränderna på ön är ganska steniga. Den bästa sägs vara Perissas strand eller ”Red Beach” i stycket ovan. Om man tar badbåten som går från Perissa till ”Red beach” så stannar den på ytterligare en strand som kallas ”White beach”. Denna är dock inte bländande vit men klart ljusare än andra stränder på ön.

Här är vädret på Santorini? Juli har normalt det varmaste vädret för Santorini med 29 °C. Flest soltimmar i Santorini får man i juli.

Boka charter till Santorini

5 Responses to Guide Santorini
 1. [...] Visst skulle man kunna tänka sig att bo på en ö i Grekland?! Här Santorini. [...]... blogg.resia.se/2012/12/22/storstad-att-langta-till-och-var-vill-man-bo
 2. [...] har samlat alla resmål till en topplista där den mest karaktäristiska ön, Santorini, fick flest rös... blogg.resia.se/2013/06/13/topplista-grekland
 3. [...] Du kan antingen lägga in Antiparos i din båtluff om du söker en mindre ö. Du kan även resa hit med ... blogg.resia.se/2012/05/09/antiparos
 4. Annelie Svara

  Snälla alla turister, rid inte på åsnorna upp för alla trappor. Gå eller ta linbanan.

  Dessa stackars åsnor har helt utslitna knä och höft samt att vissa ägare slår dem.

  • Hallins reseblogg Svara

   Annelie: Det har du fullkomligt rätt i och jag har uppdaterat inlägget. Tack för påpekandet!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.