Sevärdheter i Dubrovnik

Den allra första orten vi kom till i Kroatien var Dubrovnik. Det var strålande sol och vi stannade på höjden för att ta bilder ner över den kända staden. Vår duktiga guide, Lucija från Kroatienspecialisten, guidade oss och berätta om Dubrovniks alla sevärdheter.


Populärt att åka upp i bergen ovanför Dubrovnik och ta bilder.

Stadsmuren
Den allra mest kända är förstås stadsmuren som började byggas på 700-talet. Muren är den bäst bevarade i hela Europa och är upptagen på Unescos världsarvslista. Muren är cirka 2 km lång och är på sina högsta ställen 25 meter och på sina bredaste ställen 6 meter. Det finns tre uppgångar till muren. En av dessa ligger vid huvudporten,  Pileporten. Entré kostar cirka 30 kuna (40:-).  Uppe på muren finns några få ställen där de säljer vatten och annat smått. Ta med vatten en varm dag!


Huvudporten vid norra delen, Pileporten.


Den marmorbelagada gågatan, Stradun.

Gågatan Stradun
När du kliver igenom Pileporten så ser du den långa gågatan Stradun med marmorbeläggning. Längs gatan är gatlyktor enhetliga och samtliga fönsterluckor grönmålade. I slutet av gatan ligger Luzaplatsen som förr var staden handelscentrum. Längs utmed gågatan finns massor av smala gränder med små kafér och butiker. Mellan fönstrena hänger tvätten på tork. Det är oerhört charmigt att bara promenera runt och ta in på de olika gatorna på måfå.


Onofrios stora fontän precis vid insidan av Pileporten.

Onofrios fontäner
Direkt på insidan av Pileporten ser du en av Dubrovniks fontäner, Onofrios stora fontän. Fontänen är en del av stadens vattensystem där man tog vatten från intilliggande källor.  Den andra, mindre fontänen, Onofrios lilla fontän, ligger placerad precis i slutet av gågatan Stradun.


Lummig trädgård och vacker balutrad på Fransiscanklostret.


Europas äldsta fungerande apotek.

Franciskanklostret
Mittemot Onofrios stora fontän ligger Franciskanklostret från 1300-talet. Du kan besöka klostret, entré kostar cirka 30 kuna. Gå in på innergården och se den fina trädgården med en vacker balustrad. Du kan också besöka apoteket som är det äldsta i Europa som fortfarande är i bruk.  Intill ligger museet som förutom en del konst och skatter även visar ett granathål som minne av den 6 december 1991 då belägringen och skadegörelsen av Dubrovnik startade. Så fort kriget var över så byggde man upp staden med stor hjälp av Unesco. När du står på muren kan du se många hus som har nytillverkade takpannor.


Missa inte rektorpalatset med överdådig lyx.

Rektorpalatset
En annan viktig sevärdhet i Dubrovnik är Rektorpalatset. Rektorn var som en borgmästare i staden. Palatset är överdådigt och inrymmer massor av föremål. Du kan även titta in i rektorns ämbetsrum. I den fuktiga källarvåningen ligger fängelsehålorna. Entré kostar cirka 30 kuna.


Välj en gränd på måfå och se vart den tar dig.

Välj sidogränderna
Dubrovnik är en väl besökt stad. På sommaren lägger de stora kryssningsbåtarna till här och staden invaderas av folk. Om du ska äta mat så välj gärna någon av restaurangerna på sidogatorna och gränder en bit från gågatan.  Där brukar priserna vara lägre och maten smaka bättre. Däremot är det trevligt att ta en kopp kaffe på någon av gågatans káféer. Prisnivån är högre i Dubrovnik än i övriga Kroatien. Så om du ska resa runt bör du spara shoppingen tills du kommer till andra orter. I Split t ex, som har ett stort utbud, är shoppingen billigare.


Den här lilla stranden hittade vi precis nedanför Pileporten. Välj istället stränder en bit utanför staden.

Bad
I Dubrovnik finns inga stränder. Men strax utanför åt båda håll ligger flera hotell direkt vid stranden. Det går också dagsturer med båt från hamnen. Två öar som ligger nära Dubrovnik är Lokrum och Lopud. På Lopud kan man bada på den vackra Sunjstranden.


Inne i Dubrovnik kan du på t ex Ivana med takpannorna utanför fönstren.

Bo
Kroatienspecilaisten har boende både i gamla stan och strax utanför. Med boende på Ivana, innanför murarna, kostar en vecka från 3.499:-. Kontakta någon av våra säljare för mer information.

4 Responses to Sevärdheter i Dubrovnik
  1. [...] andra inlägg från Kroatien där jag dels berättat lite om hur jag upplevde landet men också om Dubro... blogg.resia.se/2012/04/26/kroatien-makarska-rivieran
  2. [...] weekenderesa till Dubrovnik är oerhört mysigt. Bo i staden och vandra runt bland mysiga gränder. Str... blogg.resia.se/2014/02/14/20-romantiska-resmal-platser-och-hotell

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.