Dyka, löpa och prova på skydiving på semestern!


Laila i Curaco med joggingkläderna på!


Vår säljare, Laila Wallström på Resia i Umeå, är en riktig äventyrare. Hon har arbetat som dykinstruktör och tipsar här om de bästa dykupplevelserna. Hon brukar också alltid packa ner sina löparskor på resor och upptäcka resmålen joggandes! Läs intervjun med Laila här.


Du har jobbat som dykinstruktör och har rest en del för att dyka. Berätta om dina dykresor.
Under sex månader var jag i Australien, Cairns som dykinstrukstör. Stora Barriärrevet är nog en stor dröm för många dykare och snorklare och med all rätt för det är verkligen helt fantastiskt! Fick se och uppleva så otroligt mycket allt från den kända ”Nemo” till väldiga närkontakter med större hajar, enorma stim och den största havssköldpaddan någonsin.

I Thailand har jag dykt runt den södra delen kring Phuket, här finns det flera bra ställen som man enkelt når under en dags tur. Phi Phi öarna, Racha Yay, Koh Doc Mai och Shark Point för att nämna några! Stora möjligheter för fantastiska dyk på alla ställena och kanske till och med några revhajar. Bok in er med en erkänd firma som har guider med lång erfarenhet så kommer de säkert att visa er sjöhästen! Har ni tid så rekommenderar jag varmt Similand Island, här får ni dykning i världsklass. Sist jag var här så fick jag se min första Manta, det var så häftigt!


Dykning i Curaco.


Upptäck livet under vattnet!

Ett område som ligger mig varmt om hjärtat är Karibien och då speciellt Curacao. Här får man dykningen precis utanför dörren! Då korallerna är så nära badstränderna finns det massor med marint liv alldeles intill. Nästan varje dag så tar jag på mig utrustningen och går ner för ett morgondyk och i bland ett spännande nattdyk. Önskar man så kan man boka in sig med några av dykföretagen för en halv eller heldag ute till havs. Favoriten är Klein Curacao som ligger ca 2 timmar bort. Här får man se så mycket på ett och samma dyk! Väl värt ett eller två besök!

Nu kan man ju dyka på närmre håll. Trots att du inte har varit där finns det något ställe du kan tipsa om?
Absolut, Röda havet erbjuder nästan allt i dyk väg. Mycket koraller, vrak, små som väldigt stora fiskar och mycket bra möjlighet att se haj och den berömda mantan. Med hjälp av charterarrangörerna så är det både enkelt och många gånger billigt att resa dit. Så verkligen ett bra alternativ för bra dykning utan att behöva resa långt. Tror bestämt att det är dax för mig att själv se detta dyk paradis!

Det finns också många bra områden runt om i Medel havet. Korallerna och fiskstimmen kanske inte är desamma. Däremot går det att hitta väldigt bra sikt i bland annat Kroatien och Grekland, då det är mycket klappersten i stället för sandstrand. Mycket historia utanför Malta med alla vrak som ligger där. Sedan är det många bra dykcenter i bland annat Turkiet, Mallorca och Cypern. Jag gissar att oavsett var man börjar sin dröm om dykning så kommer man få en upplevelse för livet!

Du packar alltid ner dina löparskor och brukar upptäcka resmålen till fots. Berätta om de härligaste rundorna du har gjort och vad du uptäckt:
Oj här finns det mycket att hämta. Löpningen är så kul just för att jag får se saker jag annars hade missat. Under tiden i Australien hann jag med en hel del rundor med vilda kängurus, alltför stora spindlar och nya träningsvänner. Det jag ändå minns bäst är bostadsområdena, att springa där de lokala bor och se vardagen är speciellt. Älskar just därför stadslöpning, känna pulsen av en stad! De bästa minnena finns i Sydney och nu senast New York. En av mina största drömmar blev verklighet nu i vintras när jag sprang i Central Park och avslutade vid Times Square via Broadway! Började så pass tidigt på morgonen att det nästan inte var några ute, kändes som det endast var vi och de lokala New Yorkborna som sökte egen tid i Central Park. Att sedan nå Times Square som kvällen innan var fullpackad med männsikor och nu kändes tom, gav en härlig känsla!


En dröm att få springa i Central Park tidigt på morgonen.


Laila vid Times Square i löparkläder!

Sedan är naturligtvis stränder underbara, fick med mig hela Palms Beach strandpromenad och närområde i Aruba tack vare löpningen. I Curacaos hjälpte löpningen mig att se historian som återspeglas i husen och gatorna, det är en sida jag annars inte hade fått med mig. Det finns så mycket vackert och spännande runt nästa hörn om man bara tar sig ut. Först höger sedan vänster och kanske höger igen, vad kommer jag hitta där?

Du har även provat skydive. Låter lite farligt, berätta om din upplevelse.
Jag är så otroligt höjdrädd men på något sätt kändes det här helt okej att testa. Känslan att se det väldigt lilla flygplanet och sakta gå  emot det för att sedan mig var annorlunda. När jag sedan inser att vi rör oss och har lämnat marken blir det ett faktum, det här ska bli av! Konstigt nog blev jag aldrig rädd. Även om det inte kändes helt naturligt att kasta sig ut ur ett flygplan. Instruktören jag skulle hoppa med fick mig att känna mig trygg och tre, två, ett så hoppade vi! Så många tankar gick genom huvudet, kommer vi landa så som vi ska? Ska jag endast få i mig så här mycket luft? Är det här det bästa jag har gjort? Jag det är det! När skärmen vecklade ut sig och jag fick styra så kände jag ett sådant lyckorus. Helt otroligt att sväva så fritt, kunna se allt runt omkring och under mig. Som att dyka men tvärt om!


Nervöst men en otrolig upplevelse!


Yes! Vi är nere! Vilken adrenalinkick!

Om du bara får välja en, vilken är din största upplevelse när du rest?
Skulle jag bli tvingad att välja en upplevelse och stå för det vet jag inte om jag hade klarat av det. Då så många resor och möten, betyder så mycket för mig. Efter att jag just har skrivit om det så måste det i dag vara skydive i Aruba, den kicken och glädjen från hoppet kan jag inte förstå var jag ska få uppleva igen. Så här och nu så får det bli det men frågar du igen om ett tag så hoppas jag på nya äventyr!

Oj, det där med skydiving skulle jag nog inte våga mig på. Men så otroligt roligt att läsa om. Vill du själv resa och prova på något av Lailas alla aktiviteter så kontakta henne gärna så hjälper hon er med ett upplägg. Här kan du kontakta Laila.

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.