Kroatien

Nu har jag varit tillbaka i ett par dagar efter mitt besök i Kroatien med Kroatienspecialisten och har hunnit smälta alla intryck. Vi var där i endast några dagar men vi hann med mycket och har fått en fantastisk guidning av Kroatienspecialistens Lucija som hela tiden berätta för oss vad vi fick se och om hur kroatierna lever.


Kroatien har en fantastisk kust med över 1.000 öar. Kroatienspecialisten har resor i södra delen i Dalmatien.


Klassisk vy över Dubrovnik

 
Split är en otroligt mysig stad med sina gränder och gamla byggnader från 300-talet.

Kroatienspecialisten
Man hör ju på namnet att Kroatienspecialisten är specialister på Kroatien! Det är deras enda resmål och man har ett väldigt bra program och mycket nöjda resenärer. Ett stort urval av hotell och väldigt duktiga guider som alla talar kroatiska och har anknytning till landet.

Grekland och Italien i den bästa blandning
Jag har försökt att samla mina intryck och jämföra med andra platser som jag varit på. Skrev tidigare att det fanns inslag av Grekland men mindre än jag trodde. Det är förstås vattnet som är kritallklart och stränderna med sina klapperstenar jag i första hand tänker på. Men även vissa delar av naturen som är väldigt dramatisk med höga berg. Längs utmed hela västkusten löper det höga berg där molnen täcker topparna. Det sluttar brant utför. Längre ner i dalen är det en fantastisk grönska med pinjeträd och cypresser som sticker upp här och där precis som i Italien. Och det är är just Italien som dyker upp i mina tankar när jag tittar ut över landskapet och husen med sina tegeltak.

Rent och snyggt
Skillnaden i Kroatien är att det är ett väldigt rent land. Var man än kommer så är det välstädat. Gator är rensopade och allmäna toaletter alltid skinande rena. Vattnet i kranarna går att dricka och smakar riktigt gott. På många ställen finns det fina kaféer där man får en utmärkt espresso. Även maten är liknande den man får i Italien om man bortser från pastan. Mycket grillad fisk och kött med grönsaker samt skaldjur.

När man rör sig runt i butiker och marknader så är det inga påflugna säljare som dyker på en. Här kan du gå och handla i din egna takt (köp med dig en flaska hemlagad olivolja från en av öns alla olivodlingar).  


Makarska rivieran erbjuder många orter med olika karaktär. Här är huvudorten Makarska med 15.000 invånare.

Många orter att välja på och stor flexibilitet
Kroatienspecialisten har resor till Dubrovnik, Split, Makarska rivieran, öarna Brac och Hvar samt en skärgårdskryssning. Det finns stor flexibilitet och du kan själv plocka ihop din resa som du önskar. De hjälper även till om ni skulle vilja hyra segelbåt. Hyr gärna bil och upptäck kusten på egen hand. Det finns många ställen du kan stanna på där det finns badvikar där du kan vara för dig själv. Utmed kusten finns större och mindre orter men det finns även ställen där du kan få en helt egen badvik för dig själv.


Gyllene hornet vid orten Bol på ön Brac.

Klimat och prisnivå
Klimatet i Kroatien liknar de övriga länderna i Medelhavet. Riktigt varmt i juli och augusti och behagligare temperatur i maj och september. Orterna Split och Dubriovnik passar utmärkt för en weekendresa i april och oktober. 

Kroatien ligger en aning lägre i prisnivå än övriga länder runt Medelhavet. Vi åt en rejäl middag med både förrätt, huvudrätt och efterrätt och drack vin till och betalade cirka 260:-. Gamla stan i Dubrovnik är ett undantag eftersom många, många kryssningsfartyg anlägger här under sina rutter i Medelhavet.  

I inlägg längre fram så kommer jag att gå in mer detaljerat på de olika orterna för att få en klarare bild över Kroatien.

4 Responses to Kroatien
 1. A-M Israelsson Svara

  Ett tips om du åker till Kroatien igen är att du kan åka med båt från Trogir till andra öar som inte är turistöar. Är själv nere i Kroatien varje år, 2 ggr minst, och då på en ö som heter Drvenik Veli. Där bor mina bästa vänner. De har bl.a. rumsuthyrning och fantastisk dalmatinsk mat samt konst i trädgården. Mannen har varit kock i Sverige och frun är konstnär. Förra året tillbringade jag hela maj månad där och sedan slutet av oktober för att få vara med på deras olivplockning. Suveränt.

  • Hallin Svara

   A-M Israelsson: Men vilket bra tips. Tusen tack! Det var lite det jag letade efter, älskar ju småöarna i Grekland och undrade just hur man tog sig till dessa i Kroatien. Det här får jag lyfta i ett inlägg. Om du har mer tips och kanske vill vara med och dela bilder så hör gärna av dig till mig, margareta.hallin@resia.se.

 2. A-M Israelsson Svara

  Om du vill läsa om paret jag bor hos så har dom en hemsida (inte så nyligen uppdaterad) men Atelje Tramontana kan du söka på. Läser du på Formhuset i Knivsta Formbloggen så kan du se fina bilder från deras träningsläger på ön. ResGlad tror jag det heter var också där med en grupp kvinnor, på den sidan finns fina bilder. Ja, om jag skall skriva blir det en roman. Vi började resa hit när det fortfarande hette Jugoslavien och barnen har haft sina bästa sommarlov på ön, förutom alla sommar- och vinterlov i Norrbotten. Nu är jag änka sedan 5 år men det känns som hemma här för min man älskade ön med alla örtdofter, goda maten, härliga spännande promenadstigar både högt och lågt, kristallklart vatten och framför allt tystnaden.

  • Hallin Svara

   A-M Israelsson: Hej igen, TACK för dina tips. Jag tittar lite närmre och gör ett inlägg länge fram. TACK snälla för tips!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.