Landvetter flygplats – vip-rummet

Vår rundvandring går vidare och nu har vi kommit till de två sista anhalterna, vip-rummet och informationsdisken. Viprummet är placerat vid avgångshallen med en diskret dörr som ingen ska hitta! Rummet är i första hand till för vip-gäster, t ex kungligheter och ministrar som får skydd av säpo.


Vip-rummet på Landvetters flygplats har en egen säkerhetskontroll och incheckning.

Rummet har en egen incheckning och säkerhetskontroll och det finns en egen ingång till planen. Tomas, som visade oss runt, har arbetat länge på Landvetter och var som en uppslagsbok av anekdoter att berätta. Bl a fick vi veta att kungligheter gärna flyger reguljär trafik, så mycket det är möjligt, men måste av säkerhetsskäl välja den här ingången till flygplanet.

Några andra som använder vip-rummet är s.k cip-gäster, commercial important person. Tomas berättade att den snabbaste gästen som hade passerat vip-rummet (cip-gäst) var Madonna som från det att hon stod på scenen tills hon var i luften endast tog 17 minuter. Vi var också förstås nyfikna på att höra hur det var när Airforce 1 landade på Landvetter. Tomas berättar; det första som landade var Airforce 2 med all säkerhetspersonal och andra som reser med när presidenten är ute och reser. Därefter kom Airforce 1. Jag stod ute på plattan och ”mötte” planet. Jag har nog aldrig sett ett så vitt och rent plan någonsin och den stora nosen kom närmre och närmre och det kändes enormt när det väl stannade.

Förutom presidenten så var hela Europas statschefer på besök samtidigt. Även om de inte gjorde lika storstilade entréer så kom de allra flesta i egna plan som det förstås skulle planeras för.

Vip-rummet används också av vissa företag som på ett eller annat sätt önskar en separat incheckning och lugn och ro innan avresa. I viprummet finns dusch, toalett och kök. Här kan du läsa mer om Landvetters vip-service.


I vip-rummet är det ungefär 150 par per år som gifter sig.

Till sist fick vi veta att rummet även används för vigslar. Ungefär 150 bröllopspar om året väljer att viga sig här på Landvetters flygplats. Personalen är väldigt hjälpsam och du kan i princip önska dig vad du vill så ordnar personalen fram detta. Här kan du läa mer om Landvetter flygplats vigselpaket.

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.