Cykla på Bornholm

Vi har ju en månad då vi kommer att skriva lite mer om resor när man aktiverar sig. Att åka till Bornholm och cykla är populärt. Det är något som Jill Olsson, som arbetar på vår supportavdelning (f.d. anställd), har gjort med sin familj.


En härlig lunchpaus vid stranden.Bornholm är ett favoritresmål för mig när det gäller cykelsemester. Vi cyklade den norra delen 2009 och den södra delen 2010. Den lagom stora ön har ett stort cykelvägnät där de allra flesta lederna är helt bilfria och flera sträckor går på gamla banvallar som är ombyggda till cykelvägar. Cykelvägarna är väl skyltade så det är lätt att hitta. Totalt finns cirka 23 mil skyltade cykelvägar.


Cykelvägarna är ordentligt skyltade.

Varierat med backar och plant
Norra kustdelen av Bornholm, från Jons kapell på västsidan till Allinge, är mycket kuperat, men med vackra omgivningar. Södra delen från Jons kapell österut ända till Dueodde, längst ner i söder, är behagligt plant. Även cykelvägarna rakt över ön, exempelvis från Gudhjem tilll Rönne är också utan större stigningar. På vissa sträckor är cykelvägen endast en smal kantbana i vägkanten av trafikerade vägar.


Dueoddes fina stränder med timglassand!


Många cykelvägar är raka och enkla att cykla på.

10 mil på fyra dagar
Våra dagsturer valde vi utefter var vi skulle övernatta, men mer än 35 km blev ingen sträcka. Totalt blev det ca 10 mil på fyra dagar. Vi cyklade i ganska lugnt tempo och stannade ofta och oftast gav vi oss iväg tidigt på förmiddagen direkt efter frukost och sen tog det oss dagen att komma fram till nästa övernattning. Vi stannade till vid rastplatser för att göra oss lite kaffe och äta ett wienerbröd som köptes i något bageri på vägen. Vi stannade även vid andra sevärdheter som Hammershus borg eller vid Helligdomsklipporna. Lunch lagade vi på Triangakök vid någon rastplats, eller åt på någon liten kro som vi passerade.


Ett stopp vid Tejn bageri för att köpa färska wienerbröd.

Sätt ihop din egna cykelrutt
Vi satte ihop egna cykelrutter, första året cyklade vi från Rönne via Hasle upp till Sandvig. Därefter till Gudhjem, och vidare ner till Bodarne och sen tillbaka till Rönne. Vi övernattade på vandrarhem eller på hotell. Året därpå tog vi andra hållet och cyklade från Rönne till Dueodde, vidare upp till Nexö och Svaneke. Vi återvände till Gudhjem men tog en annan cykelväg ner direkt till Rönne.

Cykeluthyrning. Tips – var tidigt ute!
Det finns en bra cykeluthyrning en kort bit från färjeläget i Rönne. Första året fick vi riktigt bra cyklar, året därpå var lite mindre bra cyklar, men helt ok. Kan ha berott på att vi andra året anlände till Bornholm senare på dagen och många cyklar var redan uthyrda. Cykelväskorna, som vi också hyrde, rymmer väldigt mycket och även cykelkorgen går att packa i. Vi fick med regnskydd för cykelväskorna från cykeluthyrningen men pump och reparationssats måste man ha med sig hemifrån. Priset för cykelhyra är ca 120kr per dag för 7-växlad cykel. Hyra för cykelväskor tillkommer.


Österlars rundkirke Ett trevligt stopp vid en fin rundkirke. Här finns även en liten butik. 

Augusti är en bra månad
Vi tycker att augusti är en bra månad att cykla på Bornholm. Bägge åren har vi haft tur med vädret och det är inte för varmt utan mer ett behagligt klimat. Högsäsongen är precis förbi och den stora turistinvasionen är över.

Gudhjem är en favorit
Gudhjem blev en favorit och det var den byn som vi besökte båda gångerna vi var på Bornholm. En lång brant bygata leder ner till hamnen där restauranger och de flesta vandrarhem och hotell ligger. Backen ner är så brant att det är cykelförbud där så man måste leda sin cykel ner. Bodarne och vandrarhemmet Rosengården är också en fin plats. På enkelt cykelavstånd från vandrarhemmet finns en fin sandstrand. Även Dueodde är väldigt vackert, särskilt den fina och långa sandstranden med timglassand

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.