Istanbul – Böcker att läsa

Nu är det ett tag sedan vi hade boktips här i bloggen. Känner själv att jag saknat det och då jag har fått flera tips när det gäller Istanbul så måste jag dela med mig.

Den första boken tror jag är väldigt intressant och det är nobelpristagaren Orhan Pamuks, Istanbul – minnen av en stad. I boken väver han samman sin egna historia om uppväxten i en bank-och industrifamilj med Istanbuls fall från det ottomanska riket.

Vår mycket duktige guide i Istanbul, Serhat Perkas, tipsade oss om flera böcker. Bl a en trilogi om Alexander den store av författaren Valerio Massimo Manfredi.  Alexander den store som föddes 356 f Kr visade tidiga ledaregenskaper så hans mor Olympia och hans far Filip II av Makedonien stakade tidigt ut hans bana. Vid 20 år blev han kung och ledde ett fälttåg mot perserna. Alla tre böckerna, Ödets son, Ammons spådom och Vid världens ände,  finns som pocket hos adlibris.com.  Böckerna har även blivit film. Tyvärr fick filmen ljumma recensioner.

Serhat tipsade också om den svenske generalkonsuln i Istanbul, Ingmar Karlssons bok, Europa och Turken. Boken handlar om vad som skulle hända med den europeiska gemenskapen om Turkiet kom med i EU och om Turkiets politiska och ekonomiska reformer skulle räcka till.

Till sist rekommenderar Serhat Antikens historier av Alf Henriksson. Boken startar i romartiden och löper ända till medeltiden. Boken är väldigt informationsrik och ger en bra bild av historien på 784 sidor.

Agnes i Lund hade tidigare en resebokhandel på nätet och brukar tipsa mig om bra böcker. Om Istanbul så är hennes tips Barbara Nadels deckare.  Totalt har hon skrivit tre deckare som är fristående om den kedjerökande kommissarie Çetin Ikmen med sin höggravida fru Fatma och åtta barn.  Agnes tycker böckerna är spännande, annorlunda och väldigt intressanta med bra miljöbeskrivningar i en exotisk stad. De tre deckarna heter Belsassars dotter, Kristallburen (finns i pocket) och Arabesk. Agnes har läst de två första och gillade  Belsassars dotter bäst.

Har du några boktips som utspelar sig i andra städer eller länder så höra gärna av dig så skriver jag om dessa i bloggen.

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.