Jill har varit på Kuba

Jill Olsson arbetar på vår supportavdelning. För några veckor sedan kom hon hem från Kuba efter en fantastisk semester med många upplevelser i bagaget.

Jill berättar:
Det kändes verkligen spännande när vi bestämde oss för att åka till Kuba. Det vi i första hand ville ha var sol och värme, men även kultur, och ett resmål med mycket historia i bagaget. Vi fick allt! Kuba har ett mycket omväxlande klimat. Under våra två veckor på Kuba fick vi mestadels stekande sol och en skön värme, men även starka vindar, regn och svalare temperaturer. Den kubanska kulturen vi fann var fylld med skön och härlig musik, fantastiska amerikanska bilar från 40- och 50-talet, typiska karibiska byggnader och ett vänligt folk.


Havanna är ett måste att besöka.


Hotel Inglatera är ett gammalt anrikt hotell i Havanna.

Havanna är ett måste!
Kubas historia är hela tiden närvarande. För att få mer inblick i Kubas historia gjorde vi en dagsutflykt till Havanna, vilket är ett måste då man besöker Kuba. En dag är egentligen för lite men vår utflykt var perfekt utformad så vi hann med en promenad i gamla staden, se de mest kända byggnaderna, äta en lunch vid huvudgatan Obispo samt ta en Daiquirí på Hemingways favoritbar La Floridita. Även ett besök på en romfabrik hanns med.


Sandstr milslång!randen i Varadero i morgonljus.


Sandstranden i Varadero är milslång.

Milslånga stränder i Varadero
Vi bodde i Varadero, med den milslånga sandstranden bara några minuters promenad från vårt hotell. Öppna gränser mellan hotellen gör att man kan vandra på den vita sandstranden så långt som man orkar. Själva Varadero är en smal landtunga med en huvudgata som kantas av restauranger och souvenirbutiker. Utbudet av varor är begränsat; i princip har varje butik eller marknad exakt samma saker och till ungefär samma priser.


Vårt favoritställe – La Vaca Rosada, hemma hos Elisabet.

Prova Paladeres – restauranger hemma hos folk
Så gott som alla hotell har All Inclusive konceptet. Maten på Kuba är aning ointressant och är egentligen inget för en gourmet trots att goda skaldjur och speciellt hummer är mycket framträdande. Man tröttnar fort på buffématen. Men det finns alternativ. På Kuba finns familjeägda små restauranger, s.k. paladares. Vi besökte en på Calle 21 i Varadero, La Vaca Rosada (Den rosa kon). Ägare är Elisabet, hennes dotter och bror och de har byggt den lilla restaurangen uppe på taket av sitt hus. En brant trappa i stål leder upp till en liten bar och åtta små bord under bar himmel. Levande ljus i lyktor på varje bord ger en mysig stämning när mörkret snabbt faller på. Menyn är enbart på spanska och Elisabet hjälper oss vänligt att översätta trots att hennes engelska är något knackig. Som varmrätt väljer jag och min man en skaldjursgryta och dottern väljer en kycklingrätt. Maten är otroligt god, vällagad och det är stora portioner. Drinkarna vi tog före maten, Mojito och Pina Colada, är de godaste vi fått på Kuba. Hela kalaset, fördrink, förrätt och varmrätt med lokal öl till går på under 100-lappen per person. Vi är så nöjda att vi väljer att äta där fler gånger. Lika gott och trevligt då med. Bord måste bokas och det hjälper reseledarna gärna till med.

Boka charter till Kuba

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

8 Responses to Jill har varit på Kuba
 1. anki Svara

  Hej vi ska åka till kuba den 9 januari 2014 och bo på sandals resort och spa.Har ni tips på utlykter mm att ge oss.Anki

  • Hallin Svara

   anki: Så spännnade. Tror det blir en fantastisk resa! Här kommer ytterligare några tips:
   Dagsutflykt
   1) Besöka Havanna
   2) Båt/snorkeltur till den vita ön Cayo Blanco som fått sitt namn efter färgen på sanden.

   Längre
   1) Besöka Trinidad & Santa Clara. Trinidad är med på UNESCO’s världsarvslista och har vackra pastellfärgade byggnader, uppförda av stadens sockerbaroner under 1800-talet. I Santa Clara finns Che Guevaras mausoleum.
   2) Besöka Pinar del Rio & Viñales-dalen. I och runt Pinar del Rio finns tobaksplantage och cigarrfabriker. Och Viñales-dalen har en underskön natur. Även denna är med på UNESCO’s världsarvslista.

   • anki Svara

    Hej hur är det med betalkort på kuba kan man använda visa kort?

    • Hallin Svara

     Anki: Då har jag hört med min kollega som har varit där:
     På stora hotell funkar VISA kort i övrigt är det i princip kontanter som gäller.

     Bankomater och växlingskontor accepterar Visa kort och betalar ut i CUC. American Express, Master Card och Diners Club fungerar inte i Kuba då de är amerikanska och faller under det amerikanska embargot. Bankerna tar ut en kommission för all växling eller betalning med kreditkort.

 2. [...] man flyger reguljärt till Kuba så är det perfekt att flyga till Havanna, ta några nätter där, för... blogg.resia.se/2013/10/10/med-reguljart-flyg-till-karibien
 3. Lisa Persson Svara

  Hej ! Hur skulle det gå att resa dit över nyår med en 9 åring? Lämpligt eller ej? Tack!! Med vänlig hälsning, Lisa

  • Hallins reseblogg Svara

   Lisa Persson: Det tycker jag absolut att man kan. Ofta är ju nyårsafton väldigt mycket glädje och jag kan inte se att det skulle finnas något hinder att inte få uppleva det när man är nio år!

 4. Linda Svara

  Hej!

  Vi är två par som ska åka till Kuba över nyår och kommer tillbringa nyrsafton i Havanna. Har du något tips på vad man kan göra då? T.r.x någon show som kan vara värd att se eller något klubbesök?

  MVH
  Linda

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.