Istanbul – marknader och shopping

En av Istanbuls största upplevelser är marknaderna. Den största, Grand Bazar, som byggdes på 1400-talet är gigantisk och rymmer inte mindre än 4.000 butiker. Trots att det är stort så är det enkelt att hitta med gångar som går vågräta och lodräta i jämna rader.

Grand Basar
Tyvärr hade vi inte så lång tid på oss vilket man bör ha för att få ut det mesta av denna gigantiska marknad. Efter ett tag märker man att butikerna ligger någorlunda samlade efter vad de säljer. Väskor, sjalar, smycken, kläder, mattor, skor och mycket annat. Mycket av det som säljs här är kopior av varierad kvalité. Det kan löna sig att gå runt och titta. Du kommer märka att många vill sälja sina saker till dig. Detta är något vi är ovana vid men ett bestämt nej brukar hjälpa. Är du intresserad av en vara så bli inte förvånad om det vill bjuda på det goda äppelteet, att göra affärer ska ta tid. En del varor är prismärkta, andra inte. Fråga alltid efter det bästa priset du kan få. Därefter går du ner och föreslår ett lägre pris och förhandlingen påbörjas.


Huvudingången till Grand Basar.


Basaren är vacker med kaklat och välvt tak.


Vackra sjalar i cashmere från Casmere House.


Vi blev förtjusta i alla vackra smycken.


Mängder av prylar i basaren.

Vi blev väldigt förtjusta i de vackra smyckena. Det finns flera hantverkare i basaren och priserna är långt mycket lägre än i Sverige.

Kryddbasaren
Den andra stora marknaden i IStanbul är kryddmarknaden som ligger alldeles intill Bosporen i gamla stan. Precis som namnet säger så kan du här köpa kryddor men också mycket annat. Bl a de goda sötsakerna, Turkish Delight. De säljs på flera ställe men om de ska smaka bra så bör de vara av god kvalité och tillverkade av äkta råvaror. Även på gatorna runt inomhusmarknaden finns butiker och affärsstånd. Här kan du köpa precis allting, allt från djur till dammsugaretillbehör. Missa inte alla dessa smågator som likt en labyrint slingar sig uppåt i staden.


Turkish Delight smakar riktigt bra när det är gjort av riktiga råvaror.


Köp turkiska tofflor.


Eller varför inte en fez!

Istiklal
På Istanbuls största affärsgata Istiklal ligger butikerna tätt. Här blandas de turkiska kedjorna med de europeiska. Längs gatan fnns också flera kaféer där du kan vila benen. Om du tröttnar på att gå så kan du ta den gamla spårvagnen som fram till 1914 drogs av ett fyrspann. 1990 startades trafiken igen som ett mycket uppskattat inslag. Biljetter köps vid ändsationerna vid Tünel och Taksim. På Istiklal 108 ligger en nio våningar hög galleria i gammal stil. Här kan du köpa hantverk, kläder och souvenirer.


Den gamla spårvagnen på shoppinggatan Istkilal.

Lyxigt på asiatiska sidan
På den asiatiska sidan ligger den mest kända gågatan i IStanbul, Bagdat Caddesi. Gatan är bred med träd på sidorna. Här trängs exkusiva butiker som Gucci, Dior och Prada. Men du hittar även del av de europeiska kedjorna som Zara och HM.

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

One Response to Istanbul – marknader och shopping
  1. […] gamla stan hittar du även Istanbuls kända basarer. Ta god tid på dig i Grand Basar och Kryddbasar... blogg.resia.se/2013/01/10/res-till-istanbul

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.