Sevärdheter i Istanbul

Våra guidade turer fortsätter och vår lokala guide Serhat Paktas berättar med stor energi vidare om Istanbuls alla sevärdheter.

Precis som jag tidigare skrivit om så ligger många av sevärdheterna i närheten av Hippodromen. Det gör även Blå Moskén, Hagia Sofia och Basilikacisternen.


Blå Moskén är ett imponernade byggnadsverk med de sex minareterna.


Innergården är lika stor som moskén.


Insidan täcks av blått kakel, därav namnet.


Golvet är täckt med heltäckningsmatta med utsatta rader för att förenkla bönen.

Blå Moskén
Blå Moskén byggdes  mellan 1609-1616. Dess riktiga namn är Sultanen Ahmed I Moské då det var han som lät bygga denna praktfulla moské. Det sägs att han ville göra den mer storlagen än grannkyrkan, Hagia Sofia och placerade den därför mittemot. Dess smeknamn har den fått av den blå färgen som pryder kaklet på insidan. Moskén är den andra i världen, efter moskén i Mekka som har sex minareter där man kan höra böneutropen. Kupolen i dess mitt har en diameter på 23.5 meter och är 43 meter hög. Hela golvet är täckt av en modern matta. Det har alltid funnits mattor här men tidgare var dessa lösa. Innergården framför moskén är lika stor som moskén och i mitten står reningbrunnen som var viktig då traditionen säger att ansikte, händer, armar, mun, hals och fötter ska tvättas innan bönestunden. Moskén är aktiv och stängs flera gånger dagligen för bönestunder.


Hagia Sofia bildar tillsammans med Blå Moskén Istanbuls skyline.


Insidan är mäktig och storslagen. De islamiska symbolerna sattes dit 1453 då kyrkan gjordes om till moské.

Hagia Sofia
På dess plats där Hagia Sofia är byggd stod en kyrka redan på 400-talet som brann ner kort efter den stod färdig. Hagia Sofia var färdigbyggd år 537. Den kristna kyrkan byggdes om till moské 1453 då turkarna intog staden. Man målade då över alla kristna symboler med en speciell limfärg. Dessa hittades på 1930-talet då kyrkan kort därefter gjordes om till ett museum. Missa inte att ta gångarna upp till balkongerna för att få en fin bild över den storlslagna kyrkan. Mittenkupolen är 32 meter i diamter och bärs upp av fyra valvbågar.


Insidan av Basilikacisternen är magisk.

Basilikacisternen
Under bysanternas tid byggdes det en hel del vattencisterner för att säkra upp vattentillgången i staden som var omgärdad av en stadsmur. Under 1800-talet föll dessa i glömska och upptäcktes i modern tid. Den alla vackraste av dessa cisterner är Basilikacisternensom är byggt som ett palats med 336 höga pelare, Cisternen rymde 80 miljoner liter vatten. Idag är den i stor sett tömd på vatten och det är byggt gångar mellan pelarna. Det är väl värt ett besök i denna magiska byggnad där pelarna är upplysta.

7 Responses to Sevärdheter i Istanbul
 1. Resespanarna Svara

  Hej! Vi tycker att era inlägg om Istanbul förtjänar att bli veckans inlägg hos oss på Resespanarna.se

  Tack för trevlig läsning!
  /Resespanarna

  • Hallin Svara

   Resespanarna: Men vad kul! Vad glad jag blir. Men det kommer mera. bl a om Hamam, turer på Bosporen och en del skönlitterära boktips.

 2. Love Istanbul Svara

  Har själv varit i Istanbul och det är en av mina absolut favoritstäder. Kan även rekommendera Hagia Sofia och Topkapipalatset. Själv kollade jag lite på Istanbul innan jag åkte.

  • Hallin Svara

   Love Istanbul: Vad roligt. Vi har skrivit även om dessa sevärdheter här i bloggen!

 3. [...] kan du börja att läsa här. I gamla stan hittar du de flesta av de mest kända sevärdheterna. Här ka... blogg.resia.se/2013/01/10/res-till-istanbul
 4. [...] kan du börja att läsa här. I gamla stan hittar du de flesta av de mest kända sevärdheterna. Här ka... blogg.resia.se/2013/01/10/res-till-istanbul
 5. […] det enkelt att se de kända sevärdheterna då de ligger ”på rad” i den gamla delen. H... blogg.resia.se/2016/06/01/20-popularaste-sevardheterna

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.