Istanbul – flygplatsen Ataturk International

När man landat i Istanbul på Atatürk International så passerar du passkontrollen innan du går vidare för att hämta ditt bagage. Om du reser business så har man en separat kontroll vilket går väldigt snabbt. Annars kanske det tar cirka 15 minuter.

Avståndet in till Istanbul är cirka 20 km. Det går transferbussar precis vid utgången som stannar på tre olika ställen i Istanbul. Många tar dock taxi som kostar cirka 80 TL, 320:-.

Det märks när man kommer til Istanbuls flygplats, Atatürk International, att Istanbul är Europas största stad. Mitt allra bästa råd när du ska flyga härifrån var ute i god tid! Om du har checkat in via internet före avgång så går bagageinlämningen smidigt. Köerna till incheckning tar annars cirka 20-30 minuter. Checka in kan du göra via nätet 23 timmar innan avgång.


Passkontroll med många luckor går smidigt.

Det allra första som möter dig vid flygplatsen är en säkerhetskontroll av samtliga bagage. När du checkat in passerar du passkontrollen. Här finns många luckor så det går väldigt smidigt. Inne på flygplatsen finns flera olika ställen att äta på. Även flera olika taxfreeshops. Och om du missat basarerna i Istanbul så finns det även en här med alla turkiska specialiteter.


Stor flygplats men tydligt skyltat.

Vi hade förmånen att få besöka Turkish Airlines businesslounge. Det måste vara en av de häftigaste loungerna i Europa. Den är rejält tilltagen så det är gott om plats att sjunka ner i någon av alla härliga sittgrupper. Du kan också slå dig ner i filmsalongen och titta på film eller koppla av med ett parti biljard i biblioteket. Här finns allt du kan tänka dig att äta och dricka. Det är inga problem att ”slå ihjäl” tiden här om du skulle ha en lång transit.


Turkish Airlines businesslounge är något alldeles extra.


Titta i någon av alla böckerna eller ta ett parti biljard.


Slå dig ner i de sköna fåtöljerna och titta på en film.


Här finns allt du kan tänka dig att äta oh dricka från flera olika serveringsställen.

Även när du ska leta upp din gate märks det att flygplatsen är stor. Men med de långa gåbanden så går det ganska fort. Vi som kommer från Sverige måste passera ännu en säkerhetskontroll innan du kommer till din gate. Så ännu en viktig sak att tänka på är att inte köpa någon dricka innan du går till gaten eftersom den inte kan passera säkerhetskontrollen. Vid gaten finns det cafeterior där man kan köpa enklare mat och dricka. Den taxfree du köper går dock att ta genom säkerhetskontrollen eftersom den är förseglad.


Ännu en säkerhetskontroll innan du kan boarda.

Trots dess storlek så går allt väldigt smidigt men det kan ta tid. Så än en gång,var ute i god tid!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.