Istanbul – allmänt och att ta sig runt

Jag har tidigare nämnt att Istanbul är Europas största stad med 15 miljoner invånare. Nu bor ju inte alla i innerstan men det är alltid härligt med liv och rörelse vart man än kommer.

Taksim eller Gamla stan?
När vi rört oss runt i staden så märker vi att det trots allt är väldigt välordnat. Sevärdheterna är lätta att hitta till då de är placerade, inte allt för långt från varandra på det Gyllene Hornet-Gamla stan. På andra sidan, Pera/Galata, ligger den långa gågatan Istiklal och Taksimtorget. Det är även här du hittar barerna med takterass med en underbar utsikt över Bosporen. Vid Taksim och gågatan finns mängder av restauranger och nattklubbar och det är här ”det händer” när det skymmer.

Det är svårt att råda var man ska bo. Vissa föredrar att bo i gamla stan och ha nära till sevärdheterna. Medan andra väljer att bo nära Taksimtorget. Det finns självklart restauranger även i den gamla delen med det absolut största utbudet finns runt Taksim och gågatan Istiklal.

Höga backar
Något som överraskade mig är att det är så bergigt med långa och branta backar. Gamla stan sägs vara byggd på sju kullar. Trots att man gärna promenerar så är avstånden ganska långa även om man inte tror det när man först ser på kartan. Men att åka något av de kommunala medlen är verkligen enkelt och det fungerar smidigt.


Promenera längs gågatan Istiklal eller ta den gamla charmiga spårvagnen.


Ta Tünel från Galata 573 meter upp i berget till Istiklal.


Den gamla bergbanan från 1874 tillhör världens äldsta.

Åka spårvagn och bergbana – Tünel
Det är framförallt mellan Pera-Taksim och gamla stan som det är bra att ta sig med kommunala medel. Om du bor uppe vid Taksim så kan du aningen ta gågatan Istiklal ner mot gatans slut, Beyoglu. Antingen promenerra du den cirka 2.5 kilometer långa gatan eller så tar du den gamla spårvagnen som är det enda fordon som trafikerar Istiklal. Mycket charmigt! Vid gatans slut tar du Istanbuls äldsta tunnelbana, s.k Tünel ner till Galata. Det är egentligen en bergbana som går upp- och nrför det 573 meter höga berget. Du kan också välja bergbanan som går till Bosporens strand ner till Kabatas där Dolmabahcepalatset ligger. Där hoppar du på spårvagnen (den enda som trafikerar i Istanbul förutom den på Istiklal) som tar dig på en fin tur längs Bosporen, över Galatabron och in i gamla stan. Den stannar alldeles intill sevärdheterna.


Det är de här automaterna du ska löeta efter vid hållplatserna opm du ska köpa polett!

Biljetter till Tünel kostar 3 TL (ca 12:-) och kan köpas i en liten lucka vid de båda hållplatserna. Biljetter till spårvagnen köps i automater. Du får en polett som du sedan stoppar i automaten i spårvagnen. Dessa poletter kostar 3 TL.

Taxi
Det lär finnas 25.000 gula taxibilar i Istanbul vilket gör att det alltid är enkelt att vinka in en taxi. Om de är lediga så lyser en lampa på taket. Att åka taxi från Taksim till Gamla stan kostar cirka 20-25 TL. Se till att taxametern står på 2.80 TL när du hoppar in i taxin.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.