Island – varma bad & heta gejsrar

 Den Blå Lagunen är en av Islands största turistattraktioner. Lagunen ligger nära flygplatsen utanför Reykjavík, så det är enkelt att besöka den för ett dopp på väg till eller från flyget.

Ett varmt och skönt bad utomhus är extra härligt den kalla årstiden när luften är kall men vattnet varmt. Dimman ligger tät över det turkosvita vattnet, som håller ca 40 grader.

Den Blå Lagunen är som en geotermisk jacuzzi. Det heta vattnet, som är rikt på kiseloxid och svavel, kommer djupt inifrån jordens inre. Det är vanligt havsvatten som färgas blågrönt och grumligt av mineraler och blåalger.


Den Blå Lagunen får sin färg av mineraler och blåalger.

Vattnet är skönt, men det är också den vita, mineralrika leran som har gjort lagunen känd. Leran är välgörande för huden och det har byggts upp en hel spaverksamhet kring den. Smörj in leran i ansiktet och låt den stelna. När du sedan skalar av leran har du en fräschare hy. Leran finns i stora kärl vid sidan av bassängen, där är det bara att sleva upp önskad mängd. Betydligt lättare än att krafsa upp från lagunens botten, vilket jag först trodde att man skulle göra när jag var där… Vill du ta med dig lera hem finns det dessutom att köpa i receptionen.

I den Blå Lagunen är den geotermiska kraften tämjd så där lite lagom så att vattnet blir skönt att bada i. Annat är det vid Geysir,  Strokkur och de andra gejsrarna. Där är vattnet kokhett och det gäller att inte stå för nära! Strokkur har till exempel utbrott ungefär var 3:e till 5:e minut, och vatten- och ångkaskaden som slungas ut varje gång kan nå en höjd på 20 meter. Olyckor har inträffat när turister i jakt på den perfekta semesterbilden har gått alldeles intill. Håll dig på gångvägarna och utanför de avspärrande repen så går du säker.


Varma källor är vanliga på Island. Titta gärna men gå inte för nära!

Har du hyrbil kan du själv ta dig till ett annat geotermiskt område inte så långt från Reykjavík. Där kan du om du har tur får vara helt ensam med dessa naturens krafter och vandra bland bubblande källor. Min man och jag körde söderut från Reykjavík och följde den något ödsliga väg 42 till Krysuvik/Krisuvik.


Den ödsliga vägen över de mossiga lavafälten.

När vi var där 2007 var det knappt skyltat utan bara en liten parkering och några träspänger som ledde mot ångmolnen en kort bit från parkeringen. Marken bubblade och skvätte överallt. Riktigt häftig upplevelse!


Följ spången från parkeringen och gå rakt in bland Krysuviks heta källor.

Boka flyg och hotell till Island

Boka flyg till Island

Boka hotell till Island

Boka paketresa till Island

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.