Bröllopsresa till Val Thorens


Sofia på bröllopsresa till Val Thorens.

Bröllopsresor kan verkligen gå till olika ställen. Är man skidtokig som vår (f.d.) försäljning- och marknadskoordinator Sofia Bergström så åker man naturligtvis till Alperna! Läs intervjun med Sofia.


Hur kom det sig att ni valde Val Thorens för er bröllopsresa?
Att åka skidor är vår gemensamma passion i livet. Jag har tillbringat flera säsonger i Val Thorens och därefter har vi båda varit där på semester vid ett flertal tillfällen, så det är lite som vårt
andra hem och kändes därför som ett härligt och passande resmål att åka iväg till när vi ville göra det vi gillar allra mest för att fira att vi hade gift oss.


Härligt att vara först!

Berätta om resan, vad fick ni uppleva?
Val Thorens är en ganska ung by och har byggts upp för att ge det bästa möjliga till människor som älskar skidåkning. Byn ligger på 2.300möh vilket gör detta skidomårdet väldigt snösäkert från tidigt till sent på säsongen.
Val Thorens ihop med Courcevel och Meribel och tillhör därmed ett av Europas största skidområden. Vi tilllhör också de som är beroende av pudersnö och vi åker hellre utanför än i backarna. För denna typ av aktivitet har Val Thorens oändliga möjligheter. Det kommer mycket snö varje år och det finns även en del glaciärer. Jag måste påpeka att om du vill åka off-pistturer så gör man alltid det under så extrem försiktighet. Några fina turer är korta och långa Lac du Lou, Glacier de Gebroulaz, Glacier du Borgne, ner i fjärde dalen (Orelle dalen) från liten Col.  Man ska dock komma ihåg att Val Thorens ligger över trädgränsen så vid minsta risk att det kan bli dåligt väder bör man inte ge sig ut på längre turer för det blir fort svårt att se om dimma och annat kommer.

Berätta om en upplevelse ni minns?
Vi tog en tur med skidorna till St Martin och äter ostfundue på en jättehärlig liten restaurang med gott vitt vin på deras soliga terrass. Vi avslutade denna ganska mastiga lunch med att dricka en snaps med Genepi, det är en spritsort som tillverkas i region Savoie av en blomman genepi som man låter ligga i 40% sprit i 40 dagar med 40 sockerbitar och sedan smakar det MUMS och är bra för att smälta maten. Men bör så klart inte drickas i stora mängder om man ska åka skidor riskfritt tillbaka.

Vad var det som var bäst på resan?
Att vi fick massor med nysnö och några av vårt livs goaste åk. Att vi bodde med bra läge i byn med så nära till backarna och fin utsikt, det mesta händer i den övre delen av byn så om man kan välja rekommenderar jag att man försöker bo från mitten och uppåt.


Vädret på topp och härlig nysnö!

Hände något under resan som ni inte hade förväntat er och som överraskade er?
Vi blev bjudna på middag av goda vänner på en restaurang som har en stjärna i Guide Michelin – Oxalys. Väldigt mysigt, fantastiskt fin fransk mat och proffsig service.

Kunde ni göra något extra romantiskt under er resa?
Vi tog en offpist-tur och övernattade i en stuga på berget en bra bit från litfar och annat som är öppen för just detta syfte för den som vill. Man eldar med ved och värmer mat på vedeldad spis och myser.
Det kanske inte är romantiskt i traditionell mening, då det ju finns risk att man delar stugan med okända människor, men det var mysigt och lite exotiskt på sitt sätt.

Vad är ert bestående minne från resan?
Att vi hade en skön avslappnad resa med massor med snö och fina dagar på berget.

Till vem kan du rekommendera den här resan till?
Alla som verkligen gillar att åka skidor.


Bästa afterskin på Folie Douce.

Berätta gärna något mer som du vill tipsa om!
Man bör absolut inte missa afterskin på Folie Douce som ligger uppe i backen vid liftarna Plein Sud eller 3 Vallees 1 – det är afterski i världsklass där musiken dånar, man har perfekt solläge,
stämningen är underbar och det är underhållning av rang att bara titta på alla människor om man väljer att inte vara mitt i smeten där skumpan sprutar och svetten rinner 🙂

Är det dåligt väder så finns det ett jättestort sportcenter i mitten av byn som erbjuder de flesta olika aktiviteter man kan tänka sig och där finns även pool.

I den nedre delen av byn finns en restaurang som heter Les Vieux Chalet som är supermysigt och ganska litet, man bör boka bord här +33 (0)4 79 00 07 93. Här har jag ätit den godaste
ankan jag någonsin smakat men de har även massa annat.

Franska speciliteter som man annars kan prova är traditionell fondue, raclette (ost som smälter och skrapas av och serveras med diverse kallskuret), pierrad (man steker kött själv på en varm sten)
och naturligtvis bör man inte missa ostfondue.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.