Bila i USA

Ett av de föredragen som jag lyssnade på under långresedagen hos Swansons var om hur det är att bila i Amerika. Boye Jonsson från Swanson’s var mycket kunnig och föredraget var både intressant och fullmatat med tips! Jag delar med mig! 


Boye berättar om hur det är att bila i Amerika.

USA är ett väldigt bra och enkelt land att bila i. Vägnätet är väl utbyggt, det är tydligt skyltat och det fungerar väldigt bra med hyrbilsfirmorna. Dock är landet stort, t ex är Texas större till ytan än Sverige. Boye berättar att en av de vanligaste frågorna han får är hur det är bila från kust till kust på Route 66. Det kan låta lockande men det är drygt 500 mil och det är många och långa sträckor där utsikten inte förändras överhuvudtaget.


Route 66 kan låta lockande men tänk på att den är mer än 500 mil från kust till kust!

Boka flygbiljett med flera stopp.
Boye rekommenderar istället att boka en flygbiljett med flera stopp och hyra bil på respektive ställe. T ex starta i New York, stanna där först några dagar innan du plockar ut bilen och kör t ex ner mot Washington DC. Flyg vidare mot Florida där hyrbilen passar perfekt. Avsluta sedan med att flyga till San Fransisco och bila ner mot Los Angeles där du kan flyga hem från. Flygbiljetter till USA är prisvärda och du kan ofta lägga till flera stopp utan att betala extra.  


Vädermässigt passar det att åka till Californien året runt.

Hur är vädret?
Med tanke på USAs storlek så varierar vädret enormt. Kalifornien fungerar egentligen hela året. Även Hawaii har ett jämnt och bra klimat. Florida kan bli väldigt hett under sommarmånaderna medan New York har riktig vinter.

Förboka eller inte?
Boye berättar att det är lite upp till var och en hur man vill planera sin resa. Många väljer att planera i förväg och boka in sig på hotell och annat eller köpa en färdig inbokad rutt av Swanson’s. Andra tycker om att ta det som det kommer och kunna känna sig fri att stanna hur länge man önskar på respektive ställe. Fördelen att planera i förväg är att det oftast finns mer tid att njuta och inte lägga så mycket tid till att hitta boende och annat.


Vägar som går mellan öst och väst har jämna nummer. Ofta är riktningen utsatt.

Vägskyltar och vägsystem
Det är lätt att hitta enligt vägskyltarna. Vägsystemet är uppbyggt med att alla vägar som går nord till syd är märkta med udda nummer och alla som går från väst till öst har jämna nummer. Riktningen på vägarna är också ofta utsatt. Tänka på att av- och påfarter kan vara både från höger och vänster. I de flesta delstater gäller ”Right on red” vilket innebär att du får köra höger när det är rött. Men kom ihåg att det är stopp-plikt vid dessa rödljus.Vägtullar förekommer men de flesta vägar är avgiftsfria. De snabbare vägarna, ofta kallade turnpike brukar oftast vara avgiftsbelagd. Det finns en sensor i bilen där du blir debiterad io efterhand från kortet som har dragits när du hämtar hyrbilen. På vissa vägar finns ibland en snabbfil som är avgiftsbelagd och som är kopplad till sensorn i bilen.  


Det finns gott om motell att övernatta längs vägarna.

Övernattning
Det finns mängder av ställen att stanna på utefter vägen. Även motell att övernatta på. Desa brukar vara prisvärda men en regel är att ju närmare du kommer en sevärdhet, t ex en nationalpark, så brukar kostnaderna stiga. En billig och bra motellkedja är Red Roof Travelodge. Ofta brukar rummet innehålla två s.k queensize-sängar som är 1.35 breda. Barn bor då utan kostnad om man delar säng med vuxen. Frukost brukar oftast inte ingå i priset.


Första tanken ingår i priset så se till att lämna bilen med tom tank : )

Vad ingår i hyrbilspriset?
I hyrbilspriset ingår obegränsad körsträcka, alla skatter, nödvändiga försäkringar och en full tank. Så se till att lämna bilen med tom tank : ) Bensin är dock billigt, en gallon kostar cirka $3.80 vilket är halva priset mot i Sverige. Det är viktigt att kolla upp sin egna hemförsäkring. I USA kan det kosta mycket om man råkar ut för en olycka. Kolla upp om det går att lämna hyrbilen på ett ställe och lämna tillbaka den på ett annat. Ofta är det avgiftsfritt men det kan tillkomma en extra kostnad. Det som kostar extra är barnstol, gps och extra försäkringskostnad om föraren är mellan 21-25 år. Tyvärr går det inte att hyra bil om man är under 21 år.

Boye vill verkligen slå ett slag för detta utomordentliga sätt att se sig runt i detta fantastiska land!

4 Responses to Bila i USA
 1. Inger Svara

  Vore drömmen att åka till USA Min far föddes där.

  • Hallin Svara

   Vad spännande, jag håller tummarna för att du kommer dit någon gång! Jag skulle också vilja åka dit, det finns ju så otroligt mycket att uppleva där. /Sara

 2. Roger Börjesson Svara

  Hej. Jag och min familj skall resa till Californien nu i augusti. Har bokat Golden California, samt förlängt med fem extra dagar i LA, sonen skall vara med på ett filmmusikconvent i La.
  Vi ser fram mot en spännande resa

  • Hallin Svara

   Roger Börjesson: Åh, vad det låter härligt. Ni kommer att få det underbart. Det låter intressant med filmmusikkonventet. Ni får höra av er när ni är tillbaka och berätta hur det var!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.