Kryssningen i Persiska viken fortsätter till Oman

Jeanette Holméns (f.d. anställd)  kryssning fortsätter och här har vi nu fått en hälsning från Muscat och Oman. Här kan du läsa Jeanettes första inlägg.

Dag 3-4
Att börja dagen med den goda frukosten som serveras i Windjammer Café på deck 11 är verkligen en av alla höjdpunkter på kryssningen.  Här finns något för alla smaker. Bland mycket annat finns det nybakat bröd, exotiska frukter och i ”Egg Harbour” kan man beställa sin egen omelett med alla tänkbara favoritingredienser.


The Egg Harbor – Här erbjuds alla sorts äggrätter. Varje vecka går det åt 18 450 ägg på fartyget!


Nygräddad omelett, färsk frukt, grönsaker och scones – allt efter eget tycke.


Att kryssa är att njuta!

Muscat och Oman i sikte!
Under tiden som jag avnjuter frukosten anlöper vi hamnen i Muscat – huvudstaden i Sultanatet Oman. Den vita staden glänser i soldiset och står i stark kontrast till de brunsvarta vulkanbergen i bakgrunden. På stadens bägge sidor ligger två fort som uppfördes av portugiserna, härskare i Oman under 150 år, för att försvara den viktiga orten.


Muscat och dess hamn.


Ett av de två forten som portugiserna byggde under sin era.

Oman
Oman har 2,5 miljoner invånare och är beläget på den östra delen av den arabiska halvön. Landet gränsar till UAE, Saudiarabien och Jemen.  Länge var Oman eftersatt och underutvecklat. Det fanns ingen infrastruktur, nästan inga sjukhus eller skolor fram till och med 1970. Då tog Sultan Qaboos Bin Said över makten från sin far i en oblodig kupp och därefter påbörjade han ett omfattande uppbyggnadsarbete för att modernisera Oman. Idag finns det bland mycket annat 500 sjukhus och 3 000 skolor i landet samt fina moderna motorvägar och en internationell flygplats. Detta faktum har gjort den nu 72-årige monarken till en högt respekterad och omtyckt person bland befolkningen och hans bild möter mig var jag än går. Den pryder alltifrån snabbmatsrestauranger till bankpalats.


Sultan Quaboos bin Said på en husfasad.


Sultanens palats i Muscat.

Operahuset
Det nya operahuset i Muscat byggdes även det på sultanens initiativ.
Ett uttryck för en av hans stora passioner – klassisk musik.


Det nya operahuset i Muscat.

Omans största moské – Grand Mosque
Grand Mosque är landets största moské som ligger strax utanför Muscat. Den byggdes på uppdrag av Sultanen och stod färdig 2001. Moskén ger ett intryck av ”Taj Mahal” på avstånd. Bländande ljus och vacker.


Moskén är mäktig och ger ett intryck av ”Taj Mahal” på avstånd.


Moskéns planteringar bjuder på en riktig blomsterprakt.

Moskén är bara öppen för icke-muslimer under tre timmar på dagen. Innan besökaren går in ska skorna tas av. Kvinnor ska vara klädda med långärmat och kjol eller byxor som täcker anklar och vrister. Inga bara tår och sjalen ska täcka hela håret. Att ha en keps på huvudet duger inte, då får man vackert vänta utanför! Män får inte bära shorts och helst långärmad skjorta.


Skorna lämnas utanför i små fack.

Moskén är påkostad i alla avseenden. Exteriört med marmor från Carrera och vacker sandsten och interiört med takkronor i Swarowskikristall och renaste guld. Moskén är modernt anpassad så från en platt-TV:n på väggen i kvinnornas bönesal, kan de numera inte bara lyssna till, utan även se Imamen när han leder lunchbönen.


Kvinnornas bönesal.

Mutrah Souken
Anses vara en av gulfstaternas finaste souker. Här är det lätt att gå vilse i alla gångarna. Att pruta här känns förvånansvärt enkelt. Säljarna går snabbt till mötes och de är heller inte så påstridiga som man är van vid på många andra arabiska marknader. Här finns allt att köpa, ifrån kashmirsjalar till kryddor, men utmärkande är att många stånd är specialiserade på antika silversmycken.


Antika silversmycken.


Stånd där den berömda rökelsen från Oman säljs.

Som besökare kan man även köpa med sig en speciell rökelse i form av kåda från det unika trädet Boswelia sacra – samma sort som de tre vise männen sägs ha haft med sig till den nyfödde Jesus i Betlehem. Denna rökelse har en mycket söt, starkt parfymerad doft som lägger sig som ett täcke över hela basarområdet.

Strandpromenaden
Om man vill upptäcka Muscat och dess otroligt vackra omgivningar lite på egen hand, är strandpromenaden en bra början. Trafiken är livlig, men annars är tempot lugnt och behagligt. Här verkar stressen vara avskaffad.


Strandpromenaden i Muscat


Två promenerande män i traditionsenliga dishdashas.


Monument utmed strandpromenaden


Har man tur så ligger en av Sultanens fem yachter i hamnen för yttre påseende.


En vacker lokal moské med bergen som fond passeras på vägen. I Oman finns det 14 000 moskeér.

Det finns många skäl att besöka Oman
Vacker natur, fina stränder, dykning bland korallrev, spännande shopping och inte minst människorna.
Från första stund slås jag av vänligheten från lokalbefolkningen. En av dem, Mohammed, som till vardags arbetar som steward på Oman Airlines, visade mig runt i Muscat och berättade med stort eftertryck att gästfrihet är en dygd i Oman. Att Oman är ett av de länder i världen där man som besökare kan känna sig mer trygg än på många andra platser. Här existerar enligt honom knappt någon kriminalitet.


Mohammed, en värdig representant för omanierna.

Klockan närmar sig 18.00 och nu är det dags för fartyget att segla vidare mot Abu Dhabi. Imorgon är vi hela dagen till sjöss och kan utforska alla spännande faciliteter på fartyget.

5 Responses to Kryssningen i Persiska viken fortsätter till Oman
 1. [...] Jeanette Holméns kryssning går vidare och hon har nu kommit fram till Abu Dhabi med några ändrade re... blogg.resia.se/2012/03/05/4409
 2. [...] Viken och här är det sista inlägget om hennes resa. De tidigare inläggen hittar du här, här, här... blogg.resia.se/2012/03/10/kryssningen-i-persiska-viken-gar-vidare
 3. Jan Lahti Svara

  Fina bilder =)

  • Hallin Svara

   Jan Lahti: : )

 4. [...] vi får veta mer om vad som händer ombord. De andra inläggen från kryssningenkan du läsa här, här ... blogg.resia.se/2012/03/08/en-dag-till-havs-pa-kryssningen

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.