Naxos – en pärla i Cykladerna!

Naxos är en av de mest mångsidiga öarna i hela den grekiska arkipelagen. Trots att det är många som gästar ön under säsongen så blir det aldrig någon riktig trängsel. Det beror bland annat på att ön inte har direktflyg med charter. Däremot är det en stor ”hubb” i Cykladerna och många som båtluffar gör ett stopp här. Apollo är den enda svenska charterarrangören som har resor hit. Antingen reser du bara hit eller så kombinerar du med Santorini eller någon av grannöarna, Paros eller Antiparos. Du kan också boka en ”färdig båtluff” där samtliga öar ingår.

Under en av båra båtluffer så stannade vi på Naxos i sex dagar. Vi hade inte tänkt oss att stoppet skulle bli så långt men efter flera mindre öar med väldigt lite folk så tyckte vi det var underbart att få ett större utbud.


Stranden är härlig var man än kommer i Grekland!

Var ska man bo?
Vi valde att bo mellan Chora (hamnstaden) och Agios Georgios så att vi hade nära både till centrum och hav. Stranden här är inte den bästa på ön men helt OK. Föredrar du bättre stränder så väljer du att bo längre söderut i någon av orterna. Agios Prokopios och Agia Anna ligger närmast Chora. Ju längre söderut på kusten du åker desto lugnare blir det. Tycker också att stränderna är finare här! Om du väljer att bo på ena eller andra stället så är det alltid enkelt att ta lokalbussen som går tätt med turer.


Titta på den gamla statyn i Apollonas.


Stanna till vid den lilla stranden för att svalka dig och ta en frappé i skuggan.

Utflykter

Vi hyrde bil i ett par dagar och åkte runt. Ön är ungefär 5 mil både på bredden och längden så det är inga jättestora avstånd. Mitt på ön ligger den gamla huvudstaden Chalki. Stanna till och gör ett besök på öns enda bränneri där det gör god citronlikör. En bit bort mot östkusten kan man stanna till i den helt vita byn Apiranthos där man kan ta en promenad i gränderna och stanna till för en grekisk sallad. När du kör i bergen kommer du förmodligen att se ställen där marmor har brutits. Naxos är den ö som levererat mest marmor till byggnader i Grekland. Längst upp i norr ligger byn Apollonas. Här kan du klättra upp en bit i bergen och titta på den ofullbordade tio meter långa Dionysosstatyn i marmor som ligger här. Nedanför vid havet finns några mysiga tavernor vid en liten strand där du kan svalka dig. Vill du klättra så finns Cykladerna högsta berg, Mont Zeus, här.


Porten till det gamla templet möter dig vid hamninloppet.

Naxos stad
Utan att tvekan så måste jag nog säga att Naxos stad är en av de trevligaste i Grekland. Ta dig upp från hamnen upp i de smala gränderna. Inne på de små innegårdarna hittar du flera mysiga restauranger som är klart mycket bättre och genuinare än de nere i hamnen. En favorit låg söderut på höjderna i den gamla delen med utsikt över vattnet och stan. Den gamla staden är byggd kring en venetiansk borg dit alla vägar bär. Gör ett besök på borgen och promenera bort till den gamla porten som är det enda som finns kvar av ett gammalt Apollontempel fr 500 f.Kr. Men fortsätt gärna att vandra i de små gränderna. Här finns många små butiker och det känns som man upptäcker nya för varje gång man går här.

Resa dit
Titta gärna in ivårt chartersök för att hitta just din resa. Just nu finns det resor från 2.698:- 1 vecka 26/5 från Arlanda. Du flyger till Santorini och tar båten som tar cirka 3 timmar.

One Response to Naxos – en pärla i Cykladerna!
  1. [...] ö. Du kan även resa hit med Apollo, antingen som egen destination eller som kombinationsresa med Naxos... blogg.resia.se/2012/05/09/antiparos

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.