Varning för ”henna-tatuering”!

Det kom ett mail från Frida, en av våra kunder som har varit med sin familj i Hurghada.

Frida berättar själv:
Sista veckan i januari var jag och min familj på semester i Hurgada i Egypten. Det var en lyckad semester och vi fick uppleva många roliga saker, men den medförde även en upplevelse som inte var så rolig.

På hotellet där vi bodde hade de en skönhetssalong där man b.l.a. kunde klippa och raka sig, få fotvård, fläta håret och få en hennatatuering. Jag gick dit en av de första kvällarna för att prata med dem eftersom jag redan innan vi åkte hade bestämt mig för att fläta håret. När vi kom dit och de fick veta att jag hette Frida berättade de att det är ett Egyptiskt namn och en kille som målade tatueringar erbjöd sig att skriva mitt namn på arabiska med en färg som han påstod inte var henna, och att den var allergivänlig, men jag tackade nej eftersom jag hade bestämt mig för att lägga mina pengar på att göra flätor.

Men så bestämde sig min bror för att göra en tatuering, och när vi gick dit sa tatueringskillen att han kunde göra en tatuering på mig gratis och jag sa ja, för jag ska inte förneka att jag tyckte det var coolt (tidigare under veckan hade han skrivit mitt namn med bläckpenna) och om det var allergivänligt så var det ju ingen fara. Så han gjorde min tatuering och jag tyckte att det blev riktigt snyggt och det tyckte min mamma också, för hon frågade om färgen fanns att köpa i Sverige så att hon kunde rita om tatueringarna när de försvann, han visade henne tuben, och på tuben stod det: Henna. Ja, nu visste vi sanningen men kunde inte göra så mycket, jag hade ju redan fått min tatuering och min bror hade redan betalat för sin. Så vi åkte hem och om jag ska vara ärlig tänkte jag inte så mycket mer på det. Vi hade haft en underbar semestervecka!


Fridas nygjorda tatuering.

En dryg vecka efter att vi kommit hem började min handled (där jag hade tatueringen) att klia, jag drog upp tröjärmen och kollade men såg inget konstigt (förutom att tatueringen höll på att gå bort efter en vecka och inte två månader som de sa) så jag lät det vara, men kollade lite då och då. Efter två dagars konstant kliande kollar jag ännu en gång och då ser jag att hela tatueringen har blivit helt röd och svullen och jag bestämmer mig för att visa det för mamma som inte heller tycker att det ser bra ut.

Jag googlar och försöker hitta något förslag på vad man kan göra för att tatueringen ska försvinna. Hittar inget tips på det, men på läkemedelsverkets hemsida står det att svart hennafärg innehåller ett ämne som heter parafenylendiamin och det finns inte bara i hennafärg utan även i kläder, skor och hårfärg. Vi åkte in till läkaren samma dag och hon bekräftade det vi redan förstått. Jag hade fått en allergisk reaktion och det kan innebära att jag kommer att reagera på en mängd olika saker. Jag fick en stark kortisonsalva och vi hoppas att det röda ska lägga sig så småningom. Tyvärr är risken att få ett bestående ärr…


Fridas tatuering som den ser ut idag.

Det känns så onödigt bara för att göra en tatuering som varade i en vecka, och som jag inte ens hade för avsikt att göra från början. Så jag vill bara varna er andra, gör ingen hennatatuering, det är inte värt det! Jag vill också säga att det är vanligare med hennaallergi än vad man tror. Doktorn som undersökte min tatuering sa att jag var den tredje personen på ett halvår som hon träffade, och hon är en person.

Jag är inte arg på honom som gjorde tatueringen. Jag tror att det kan vara som min mamma sa, att de inte förstår hur känsliga vi ljushyade människor är, för det kanske är som hon tror att de inte är lika känsliga i huden som vi, som är väldigt blonda. Men det finns en sak som retar mig, och det är att han ljög. Han sa att den här färgen fungerar som henna, men till skillnad från henna så är den allergivänlig. Det stämde ju uppenbarligen inte! Så det är det sista och kanske viktigaste jag har att säga: försäljarna ljuger! Och det har vi fått höra att det förekommer ofta. Så även om de säger att det är allergivänlig färg, tro dem inte! Det är inte värt det. Inte om en målning som håller i 1-2 veckor resulterar i att man får fula ärr på kroppen, inte kan färga håret eller inte kan använda de kläder man vill!

24 Responses to Varning för ”henna-tatuering”!
 1. Anna Svara

  Detta har hänt mig i Sverige. Precis samma förlopp som hos Frida. Vet så klart inte hur stark reaktion Fridas var jämfört med min men kan glädja med att min såg ut att bli ett riktigt fullt, vitt ärr när det röda gått ned. Sommaren efter att jag gjort den syntes det dock inte alls. Håller tummarna att det blir likadant för Frida.
  Oseriösa och oinformerade försäljare finns överallt i hela världen.

  • Hallin Svara

   Anna: Hade aldrig hört talas om detta tidigare. Vad skönt att du inte fått några ärr. Ska meddela Frida detta. Tack för att du delade med dig!

  • jake Svara

   själv har jag utan problem kunnat henna-färga håret svart samt tatuera med henna flertalet gånger utan några problem så är väl olika för alla 🙂

 2. malin Svara

  Samma hände mig, for till turkier när jag var ca 13 med min familj. Fick ett hjärta på armen, en stor pegasus som täckte större delen av ryggen och en sjöhäst på benet. Några timmar senare (!!) började det klia som fasen och såg att där tatueringarna var så hade det blivit som ”finnar”. Klämde och det kom ut var. ”Finnarna” blev sedan öppna såg och när det hela läkt var det vita ärr i form av det som ritats dit. Är nu 22 och ärren har läkt men är (i princip) dödligt allergisk mot hårfärg. Kan endast bleka, färgas det mörkblont eller mörkare så sväller hela huvet och halsen och huden spricker upp. Hemskt egentligen, men som du säger, det är många som blir allergisk mot en massa saker! Jag hade turen att bara bli mot en sak!

  • Hallin Svara

   Malin: Uschy vad otäckt. JAg har faktiskt aldrig provat men ser ju att många gör detta. Tyckte det var så bra när jag fick mailet av Frida så jag kunde skriva om detta. Vilken tur att ärren försvunnit nu! Tack för att du delade med dig!

 3. linda Svara

  men vem vet inte att svart henna är farlig? svart henna är inte naturligt… riktig henna kommer från naturen och är ett naturligt färgämne… alla fattar väl att det inte finns någon svart henna!

  • Rut Svara

   Nej, det är inte självklart, bara för att vi vet det betyder det inte att alla andra gör det och kommentarer om hur allt naturligt är nyttigt och ofarligt gör mig så irriterad. Flugsvampar är också ”naturliga”, det betyder verkligen inte att de inte är giftiga för det.

 4. Sara Svara

  RIKTIG HENNA ger inte allergiska reaktioner (eller det är iallafall mycket sällsynt), så det var när han sa att det INTE VAR HENNA som hon skulle ha dragit öronen åt sig. Dessutom ger henna en orangeaktig avfärgning som övergår i rödbrunt till dag två, svart henna finns inte. I det som saluförs som ”svart henna” kan det finnas allt från starkt allergiframkallande PPD till cancerframkallande bensin, så den ska man absolut passa sig för.

  Riktig henna måste dessutom sitta kvar på huden i flera timmar för att den ska ge en tillräckligt stark avfärgning. Uppges den ge färg efter bara en halvtimme eller så, har någon tillsatt kemikalier. Tatueringen sitter kvar på huden i omkring en till två veckor (aldrig två månader) beroende på hudtyp, var på kroppen den appliceras och kvaltén på hennapastan.

  Dessutom kan man känna om det är riktig henna på doften. Den ska absolut inte lukta kemikalier, Normalt doftar hennapastan som spenat eller hö ungefär, alternativt kan den (ofarligt) ha fått tillsats av lavendelolja eller någon annan eterisk olja för att frammana en starkare färg som då ger doft åt pastan.

  • Hallin Svara

   Sara: TACK för din information till det här inlägget!

 5. Victoria Jonsson Svara

  Hej.
  Jag är en av många som klivit i rävsaxen när det kommer till hennatatuering.
  Jag var i Tunisien och hälsade på min fästmans familj och alla kvinnorna hade både naturlig henna och svart henna på sina armar och fötter.

  De frågade om jag ville bli ”tatuerad” och tänkte ”jag har haft hennatatueringar tidigare, det här är lugnt”. Men tji fick jag, efter två dagar så började tatueringarna blekna och det började sticka, senare började det klia så jag höll på att bli tokig. Gick till doktorn i Tunisen och dom rådde mig till att köpa en salva, men den hjälpte inte i längden, bara svalkade det onda för en stund.

  Jag började skrubba allt jag kunde för att få bort den nedrans färgen från huden, men då följde även huden med, så jag fick stå ut till jag kom hem till Sverige igen.

  Väl hemma gick jag till Apoteket och visade min hand och mina ben, men dom gav inga hjälpande hand. Men köpte en oparfymerad handkräm och smörjde in, använde även alsolsprit för att ta bort ev. bakterier. Efter några dagar så kunde jag skrubba bort resterna av färgen med en nagelborste, väldigt försiktigt.

  Efter det så har det blivit starka, röd ärr på både ben och hand. Hade lite panik över hur detta skulle se ut. Men då tipsade en kompis till mig om Bio-Oil. En olja som hjälper till att bleka ärrvävningar och göra dom mindre synliga. Och den har fungerat awesome! På min hand ser man inga tecken kvar av ärret. På benen är det fortfarande kvar, men är nog med att smörja in ärren två gånger om dagen med Bio-Oil. Så det kommer nog blekas och försvinna.

  Jag är egentligen brunhårig men har färgat det blont nu i flera år och använt samma färg under nästintill hela perioden. Jag var väldigt ängslig över att inte kunna färga det igen, eftersom att hårfärgsföretag och läkare varnar för att färga håret efter en hennareaktion.
  Jag gjorde 48-timmars testet och inget hände, så färgade en liten del av håret (side-cut), för att prova, inget hände. Tillslut färgade hela håret och det har gått hur bra som helst.
  Den färg jag har använt är SYOSS Frozen Pearl samt börjat nyligen med SYOSS Los Angeles Blond.

  Tänkte att det kan vara värt att dela sin historia om fler drabbade hittar den här sidan och har funderingar på hur det har fungerat för andra med färgning av hår och ärrbildningar.

  Ha det gött.

  Mvh
  Vickan.

  • Hallin Svara

   Victoria Jonbsson: TACK snälla för att du delat med dig av din historia och dina tips. Hade ingen aning om att det var så många som råkat ur för sådana reaktioner efter det här. Det känns bra att vi har skrivit om detta i bloggen. Jag hoppas och tror att de som läser inlägget även läser kommentarerna.

 6. Anna Svara

  Tack snälla för att ni delat med er om detta. Satt och letade tatueringspennor på nätet just och hamnade här av en slump.. Nu ska jag verkligen inte köpa det. Har haft en uppfattning om att henna ska vara ”naturligt” och ”ofarligt”.

 7. emelie Svara

  Svart henne är farligt..Det ger ärr och kan ge brännskador. Jag gjorde det en gång.. det stack till i huden och kliade lite. Men fick inga skador ifrån den sån tur va. Men alla andra henna tatueringar är ofarliga så blir inte allt för skrämda från skräck historier. Så vidare den är mörk brun eller mörk blå grön så är det lugnt.

  • Hallins reseblogg Svara

   Emeilie: Ja, det är viktigt att veta vilken typ som är OK!

 8. maria Svara

  Hej, jag gör henna tatuering får föra 13 år och haft aldrig mina kunder något problem med henna. Eftersom jag använder naturlig henna som är brun. Det finns ingen svart henna. Jag jobbar här i Sverige för fåra 3 år. Och mina kunder är nöjda. Mest är svenskar som kommer att göra henna

  • Hallins reseblogg Svara

   Maria: Det här gäller svart henna (eller någon annan färg) som inte är naturlig och som används ibland utomlands.

 9. Josefin Svara

  Jag vill bara påpeka att ren henna inte alls är farlig, bara svart henna. Man tillsätter massor med kemikalier tills blandningen inte ens har en gnutta henna i sig längre. Dock så kan man också blanda henna med indigo, vilket är helt ofarligt.

 10. Anonym Svara

  Jag har gjort en henna tatuering ingenting hände!! När den gick bort så blev det inget ärr eller något annat otäckt!!

  • Hallins reseblogg Svara

   Anonym: Då har säkert hennatatueraren använt bra saker men man kan i vissa fall ha otur!

 11. Daniel Svara

  Hej!
  Var i domenikanska republiken för 10 år sedan, och på hotellet hade de en dam som gjorde henna tatueringar. Jag gjorde 2 tatueringar i början på semestern och allt gick bra, i slutet på andra veckan så gick jag tillbaka och skulle fylla i dem igen innan vi for tillbaka till Sverige för stt de blivit lite blekta av allt badande.
  Efter 1 dag så började huden ”bubbla” och det kom en massa var. Vi gick till damen och hon förklarade att det kan ha varit ”smutsig” henna som hon kan ha köpt in av ”misstag”. Vi kom tillbaka till Sverige och jag fick gå till vårdcentralen varannan dag för att de skulle rengöra med alsollösning har jag för mig att det hette. En sjuksköterska sa att jag blivit allergisk av färgen och nästa fång jag kommer i kontakt med det så skulle jag kunna få en chock och i värsta fall dö..!? Nu googlar jag runt för att ta reda på om man kan göra en vanlig tatuering utan att få någon allergisk reaktion??

  • Hallins reseblogg Svara

   Daniel: Ja, det kan vara lurigt att göra hennatatueringar när man är utomlands. Oj, förstår att du är orolig men jag tror inte att den färg som tatuerare använder har något som helst att göra med hennan som ibland kana vara skadlig om man inte använder den rätta. tycker du ska fråga på en erkänd och bra tatueringsstudio.

 12. Anonym Svara

  Jag vill göra henna tatuering, men som jag nu har läst så verkar det som om det kan vara rätt så farligt, fast det är väl bara svart henna?, om man köper vit henna för att göra det hemma är det farligt också då?

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej! Det kan vi tyvärr inte svara på! Jag rekommenderar att du kollar runt på nätet för att bilda dig en bra uppfattning, alternativt rådfråga 1177.

 13. Kim Svara

  (4/5)

  Frida är inte ett arabiska namn, Frida är ett fornnordiskt kvinnonamn bildat av ordet fridh som betyder den älskade, den vackra.

  De lurade dig för kunna sälja dig en tatuering, de ljög även om att färgen var allergivänlig eller om hennafärgen.

  Världen är inte precis som Sverige. Va inte naiva.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.