Efterrätter och sötsaker!

Mmm måste skriva lite om mitt favoritämne! Efterrätter. Tyvärr är jag lika förtjust i både förrätter och huvudrätter så ofta när man kommer till efterrätten så brukar jag inte orka. Då är det bättre att slinka in på ett fik under eftermiddagen när fötterna behöver vila och prova något av landets specialiteter.

I Amsterdam äter man gärna pannkakor. Den äts i alla sammanhang  och med olika tillbehör, antingen med florsocker eller sirap, frukt eller en matigare variant med bacon och ost.


I Amsterdam äter man gärna pannkakor.

I Bryssel är våfflan väldigt populär. Den skiljer sig från våra våfflor eftrsom den är tjockare med ett krispigt yttre men mjukar på insidan. Brysselborna brer smör och strör florsocker på sina våfflor. Men det går att att beställa med sylt och grädde på tusisters vis också!


Våfflor i Bryssel.

I New York och hela USA beställer man gärna cheese cake. Recepten kan skilja sig åt men huvudingredinserna är alltid cream cheese, grädde, en aning vanilj i ett skal av ”digestivekex”.  

Rom och hela Italien är världsmästare på glass. Ingenannanstan smakar glassen lika gott. Hemligheten är att gelaterierna tillverkar sin egna glass och använder bara riktiga råvaor som frukt, bär och riktig grädde. I Rom finns massor av härliga ställen där du bara kan slå dig ner och njuta av din glass.


I Italien är glassen gjord på äkta riktiga råvaror.

Budapest är bakelsernas stad. Här finns många kända caféer med mer än 100 år på nacken. Titta ut din kakka, slå dig ner och låt servitrisen ta upp din beställning. På många av caféerna kan du även njuta av pianomusik medan du fikar. Åh, önskar att det fanns fler sådana caféer här hemma!


Prova Turkish Delight i Istanbul.

I Istanbul köper man Turkish Delight. Det är en gelékonfekt med mycket socker som är smaksatt och pudrat med florsocker. Det finns också en annan sort som innehåller nötter, mandlar och pistagenötter. Även den är väldigt söt men måste absolut prövas när man är i Turkiet.

Jag var ju i München för ett tag sedan. Då åt vi naturligtvis Apfelstrudel. En ganska tung äppelkaka med russin i vaniljsås. Apfelstrudel äts även i Wien och Österrike.

4 Responses to Efterrätter och sötsaker!
 1. Freedomtravel Svara

  Håller med om att glassen är fantastisk i Italien! I övrigt tycker jag att det är svårt att hitta bra mat i Italien. Jag förstår att den finns! (Man har ju sett alla läckra matprogram och så!) Men som turist är det tyvärr lätt att hamna på turistfällor med ockerpriser som serverar torra pizzor med burkchampinjoner…

  • Hallin Svara

   freedomtravel: När man tänker efter så stämmer faktiskt det. Man får leta sig undan turiststråken. Har ett härligt minne från Sorrento där vi bad servitören om en god middag med lagom antal rätter. Totalt blev det 10 rätter, alla var dock små och fantastiskt goda! När vi skulle betala så tog de inte kort. Så vi fick komma tillbaka nästa dag och betala kontant! Helt otroligt att de litade på oss!

 2. Karin Herveus Svara

  Apropå Turkish delight, så vill jag rekommendera den fantastiska varianten som man kan köpa på den sk. Egyptiska marknaden (kryddmarknaden) i Istanbul och som bara är sötad med naturliga smakämnen och honung. Inte alls så söt och fantastiskt god – jag köpte 3 kg senast och alla som har fått smaka häpnar!!

  • Hallin Svara

   Karin Herveus: TACK, vilket bra tips! Kommer nog att resa dit inom kort, då måste jag absolut köpa dessa med mig hem!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.