Grekland – småöarna Pilion, Symi och Tilos

Apollo är definitivt den arrangör som erbjuder mest resor till Grekland. 29 stycken öar eller platser räknar jag till! Många väljer de lite större öarna, Kreta och Rhodos men det finns flera små mindre resmål som intresserar mig.

Pilion når du med 2.5 timmas båtresa från Skiathos. Det ligger på en grön och frodig halvö mellan Aten och Thessaloniki. Här möter du vacker natur, genuin grekisk kultur och mysiga byar längs kusten. Det är få turister som hittar hit dit grekerna själva gärna semesterar. vilken av de små byarna du än väljer så har du en härligt lugn och skön semester att se fram emot. Om du vill ha mer liv och rörelse kan du göra en utflykt till Volos, som är Greklands femte största stad. På tavernorna i de små byarna äter du färsk grillad fisk. Runtomkring finns vacker natur, hyr gärna bil en dag eller två och utforska området.


På Pilion behöver du inte trängas på stränderna!


Som ett pärlband ligger de små byarna utmed halvön.

Symi tillhör ögruppen Tolvöarna och sägs vara den vackraste av dessa. För att komma hit flyger du till Rhodos för att sedan åka vidare med båt i cirka 2 timmar. Många åker hit över dagen men tar båten tillbaja på kvällen. Då sänker sig lugnet över ön med cirka 2.500 bofasta invånare. Slå dig ner i den fina hamnen där pastellfärgade hus klättrar längs bergväggarna. Runt ön finns mängder av fina badvikar, de flesta med klipp- och stenstränder med härligt turkost vatten. Dessa når du enklast med taxibåtar som trafikerar ön. Titta på det pampiga 1700-talsklostret i Panormitis-viken. hit tar du båten eller me moppe.  Det går fint att även bada vid hamnen men då från badstegar.


Det går bra att bada från hamnen på Symi.


I hamnen klättrar de pastellfärgade husen längs bergen.

Även när du ska till lilla Tilos så tar du båten cirka 2 timmar från Rhodos. Hela ön är inte större än 64 km² och här bor endast 300 bofasta. Tilos är för dig som uppskattar lugn och ro och som vill komma den grekiska atmosfären nära. Livadia är öns huvudort där du hittar restauranger, caféer, bageri och butiker. Den är inte särskilt stor och snart har du lärt känna lokalbefolkningen som du kommer nära. Även här finns gott om inbjudand estränder som du i stort sett kan ha för dig själv. Här finns även gott om vandringsleder som går längs bergsstigarna.


På lilla Tilos råder lugnet. Här kan du koppla av!


Du har nästan stränderna för dig själv!

Oj, vad greklandssugen jag blev nu! Om du som jag gillar att båtluffa men kanske känner att du vill ha hotellen och båttransfern bokade så har Apollo en perfekt kombinationsresa där du kan resa till Naxos i 5 nätter och Santorini i 5 samt 4 nätter på Paros eller Antiparos. Hör med våra säljare för mer tips! Jag har varit på samtliga öar som alla är härliga på sitt sätt. Ser att jag ännu inte skrivit om någon av dem! Det måste jag ju dela med mig av! Håll utkik!

5 Responses to Grekland – småöarna Pilion, Symi och Tilos
 1. Cecilias Coffee Break Svara

  Älskar Grekland och vill gärna åka till någon av de mer okända öarna. Tack för jätte bra tips!

  • agnes i Lund Svara

   Kan bara instämma. Blir jättesugen! Just de lite mer okända öarna vore kul att besöka.

   • Hallin Svara

    agnes i Lund: Älskar att båtluffa och just komma till de här små öarna där man kommer lokalbefolkningen lite närmre! Har dock inte varit på någon av dessa – ännu : )

  • Hallin Svara

   Cecilias Coffee Break: Visst är det underbart! Vad kul att det inspirerar!

 2. [...] ett tag sedan skrev jag bl a om småöarna Tilos och Symi som båda ligger nära Rhodos. Idag har turen... blogg.resia.se/2012/07/04/koppla-av-pa-chalki

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.