Oasis of the Seas – världens största kryssningsfartyg

Oasis of the Seas är tillsammans med Allure of the Seas världens största kryssningsfartyg, de är stora nog för 5400 passagerare vardera plus de dryga 2000 personerna som ingår i besättningen. Det finns ett flertal pooler ombord, ett tiotal restauranger, bibliotek, teater, kasino samt SPA-avdelningar med gym – det blir alltså svårt att gå sysslolös på dessa enorma fartyg!

Anders Gäskeby, resebyråchef i Borås och vår kryssningsexpert, har testat Oasis of the Seas och berättat om hans erfarenheter. Anders har tidigare rest med ett tiotal olika rederier och drygt 20 olika fartyg vilket innebär att han har stor erfarenhet kring kryssningar. Just Oasis of the Seas har han åkt med två gånger, första gången i samband med namngivningen och andra gången på semester i västra Karibien.


Anders ombord.


Oasis of the Seas.

Anders menar att det mest imponerade är hur enormt fartyget är. För att få en liten uppfattning om storleken kan man tänka sig tre och en halv fotbollsplan framför sig, som dessutom är 72 meter hög. Det finns en löparbana på fartyget som är 700 meter lång. Om större innebär bättre är en smaksak, men Anders menar att ingen lämnas oberörd av en resa med Oasis.

Aktiviteter ombord
Valmöjligheterna och utbudet är givetvis stort på Oasis gällande underhållning, restauranger och aktiviteter. Det finns något som passar alla vilket Anders lyfter fram.

Royal Promenade
Detta är huvudgatan ombord med restauranger, shopping och nöjen.

Central Park
Mitt på fartyget finns en stor trädgård med levande träd och exotiska planteringar blandat med butiker, restauranger och ett galleri. Det finns inget tak över parken så på kvällarna ser man stjärnorna och vid regn – så regnar det även i parken. Det Anders tyckte var häftigast med parken var att på dagarna kvittrade fåglar och på kvällarna hördes ljudet av syrsor. Mellan Central Park och ner till Royal Promenade kan man ta sig med hjälp av ”Rising Tide Bar” – en bar som sakta rör sig upp och ner mellan våningarna.

Underhållning
Längst bak i aktern finner man en amfiteater, Aquatheatre, där det kvällstid hålls spektakulära shower. Ombord finns det professionella simhoppare och akrobater som underhåller resenärerna. Showen hålls omkring en pool och ett vackert vattenspel visas också.

Man kan även helt gratis gå på en Broadway musikal ombord, just nu så spelar de Hairspray eller Chicago. Gillar man i stället Stand Up Comedy så finns en komiker ombord som uppträder i Comedy live.

Ombord finns även en isbana där man flera gånger per vecka anordnar is-shower och man kan även själv få åka skridskor – trots att man befinner sig i Karibien.

Vattenaktiviteter
Det finns två Flowriders ombord, detta är en pool med en permanent våg som gör att man kan vågsurfa. Detta är en aktivitet som passar både stora och små barn. Unikt för Oasis och Allure är även att det finns en linbana, Ziplinen, som går tvärs över fartyget.


Att besöka Central Park är bara en av alla de aktiviteter man kan ägna sig åt ombord.


Spännande med linbana.


Vattenaktiviteter.

Att hitta ombord
På ett sådant stort fartyg hittar man hela veckan nya delar som man inte tidigare sett. Vid dåligt lokalsinne finns hjälp i form av TV-skärmar med touch-screen, där man kan trycka in sitt hyttnummer och på skärmen få en vägbeskrivning för kortaste vägen dit. Här kan man även se vilka av de många restauranger som är öppna samt vilka som är fullbokade. För alla föräldrar som vill hålla koll på var deras barn befinner sig så kan man ombord hyra en walki talki med inbyggd GPS.

Av- och påstigning
Målsättningen är att det max skall ta 15 minuter från det att passageraren stiger ur taxin i hamnen till man är incheckad och ombord på fartyget, alla av- och påstigningar sker mycket smidigare än man kanske förväntar sig. Anders berättar att de var inne på Royal Promenade med ett glas champagne i handen efter bara 11 minuter från att de steg ur taxin. Då hade de hunnit med allt praktiskt kring incheckningen och även blivit fotograferade två gånger. Att kryssa med ett stort fartyg innebär inte mer kötid än att kryssa med ett mindre!

/Sara

3 Responses to Oasis of the Seas – världens största kryssningsfartyg
  1. Christina "Aida Blu" Hasselhoff Svara

    Jag älskar allt vad kryssningar är, har haft mitt intr. nu i 12 år och har mycket bra kontakt med RCCL, ska på kryssning nu i höst med Vision of the Seas.

    • Hallin Svara

      Christina ”Aida Blu” Hasselhoff: Åh vad härligt! Att kryssa är ett ultimat sätt att resa. MAn får se mycket utan att behöva packa upp och ner och det finns tid till både avkoppling och aktivitter. För att inte prata om maten. Hopaps du får det härligt! Vart ska du kryssa?

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.