Qatar – att se och göra!

Karin rapporterar vidare och berättar mer om Qatar.

Doha är relativt nytt som stad och som turistort men man skapar målmedvetet aktiviteter för besökarna.

Katara Cultural village
Om man inte har bokat ett hotell med egen strand så rekommenderas ett besök på Katara Cultural village. Förutom ett område med  publik strand så finns här även, teatrar, operahus, museer, utställningar, restauranger och barer. Man tar sig runt i området till fots eller med golfbilar. Hit åker qatarierna på sin fritid för att roa sig. Här finns också två fantastiska moskéer, varav den ena är helt i guldmosaik.


Härlig strand vid Katara Cultural village.


Moské helt i guld.


En del av Katara Cultural village.

The Pearl
Ett exklusivt område med lägenheter och butiker som är tänkt att rymma 50.000 invånare. Hela området ägs av en person. Området byggs som en pärla, en blinkning till att befolkningen tidigare levde av pärlfiske. Den lokala bilbutiken säljer en Ferrari om dagen…

Museum of Islamic art
Ett nybyggt museum med samlingar av muslims konst och bruksföremål från arabiska muslimska länder. Väl värt ett besök.


Ingången till Museum of Islamic art ska liknas vid en kvinnas ansikte.


På museet finns bland annat världens minsta koran.

Souk Waqif
Den gamla souken ansågs av emiren inte vara tillräckligt traditionell så den revs och man byggde upp en ny souk (marknadsplats). På souken handlar man allt från mat och kryddor till kastruller, tyger och lampor. Här finns också flera restauranger och barer. Missa inte ett besök här. Till skillnad från många andra marknader går du ostört här utan säljare som ropar åt dig. Hittar du något fynd så glöm inte att pruta.


På marknaden kan du bl a köpa mat och kryddor.


Marknaden är stor och här finns flera gångar med butiker.


Träning med falkar är en folksport i Qatar. Falkarna är de enda djuren som får följa med in i kabinen hos Qatar Airways.

Ökentur
Åk på ”dune-bashing” i öknen. Du får åka med en bil över sanddynerna i öknen. Hur fort och lugnt ni ska köra över dynerna bestämmer du själv. Landskapet är enastående vackert och mitt i öknen uppenbarar sig the Inland Sea, med vatten som skiftar i turkost. Ökenturen kan man kombinera med middag och övernattning i ett beduinläger i öknen.


I öknen kan du även rida kamel.


Häftigt med en snabb biltur i sandöknen.


Chaufförerna tar en paus!


Till allas glädje så uppenbarar sig The Inland Sea.


Ökenturen kan kombineras med övernattning i beduintält.

Vattenaktiviteter
Doha kan erbjuda alla vattensporter och även ett bra fiske

Och så lite om klädseln i Qatar
De qatariska männen bär dishdasha, en vit eller svart fotsid skjorta med huvudbonad. Kvinnorna bär abaya utomhus, en heltäckande svart klädedräkt med hål bara för ögonen. Som expat eller besökare i Qatar kan du klä dig som du vill. Av respekt för kulturen bör man undvika bara axlar och shorts/kjol bör gå till knäna. På hotellens poolområden och stränder kan du såklart gå i badkläder.

3 Responses to Qatar – att se och göra!
 1. Erik Svara

  Kul med en reseguide om Qatar. Det såna pärlor som man inte upptäcker på egen hand.

  Är det lika gästvänligt som det ser ut på bilderna?

  • Hallin Svara

   Erik: Har pratat med Karin Wadmark som har varit där och hennes upplevelse är att Qatar är ett mycket gästvänligt land. De blev vänligt bemötta överallt och servicenivån var hög.

 2. Pelle Svara

  Bor i Doha sedan fyra månader och kan väl helt ärligt säga att i den här staden finns det inte mycket att se eller göra alls.

  På stranden vid Kamara Village måste t.ex. kvinnor ha heltäckande dräkt vid vistelse på stranden. Och då kostar det ändå QAR 100 (=SEK 190) att gå ned dit…

  Sen är det kanske på sin plats att påpeka att INGEN restaurang i Kamara Village serverar alkohol, så att säga att det finns ”barer” är väl minst sagt överdrivet.

  Och att säga att det inte finns ”inkastare” vid Souken är precis som att säga att det inte finns inkastare vid butikerna i Patong Beach (om vi säger så…)

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.