Uluru-Ayers Rock i Australiens mitt

Här kommer nu den sista hälsningen från Ida som nu har kommit tillbaka till Sverige full av nya intryck och upplevelser. Ida har alltså varit ute och rest med sin pojkvän och rapporterat till oss här hemma. De började i Söderhavet (läs inläggen här) och avslutade med Australien (läs alla inläggen här).

Ett måste att se Uluru!
Under en vistelse i Australien är en tur till Uluru ett måste. Att få se denna världens största och mest kända monolit med egna ögon är en upplevelse utöver det vanliga. Belägen mitt i den heta australiensiska öknen, långt ifrån allt annat, sträcker sig Uluru 348 meter upp mot himlen. Bortsett från Uluru är landskapet nästan helt platt. Några få träd bryter mönstret som i övrigt består av röd sand och jord, beväxt av gräs och låga buskar. Tittar man närmare ser man också några olika sorters lila och gula blommor som trotsar det hårda klimatet.

Fantastiskt landskap
Vi började vår vistelse i Australiens mitt med ett besök i King’s Canyon som under miljoner år formats av naturen. Mitt i det eldröda bergslandskapet, som breder ut sig så långt man kan se, ligger den magnifika dalgången. Precis innan solnedgången parkerade vi vår bil längs ner i dalen och gick upp på ena sidan för att få en fin vy över King’s Canyon. Därifrån kunde vi njuta av skådespelet som utspelar sig den korta stund solen står som lägst och berget lyser upp i en gyllene röd ton.


King’s canyon i kvällsljus.

Uppfriskande dopp vid Garden of Eden
Efter en sval, svart ökennatt gick vi upp tidigt nästa morgon för att gå den vackra King’s Canyon Rim Walk. Solen orkade precis titta fram genom molntäcket som växte sig allt tjockare och skulle komma att ligga som ett lock över södra delarna av Norther Territory de kommande dagarna. De vackra vyerna avlösta varandra i en aldrig sinande ström och trots avsaknaden av blå himmel fick vi en otroligt vacker naturupplevelse. Ungefär halvvägs in på promenaden kom vi till vattenhålet Garden of Eden. Det kolsvarta kalla vattnet, omslutet av höga lodräta bergväggar, inbjöd till ett kort men uppfriskande dopp innan vi fortsatte gå. Stora delar av promenaden gick precis längs kanten av Kings Canyon, med ett berglandskap med låga toppar på ena sidan och en fantastisk utsikt över dalgången på den andra. Precis innan vi kom tillbaks till startpunkten hoppade en känguru förbi oss. Vi som tyckte den steniga stigen var lite svår att gå på…


Dalgång vid Kings Canyon

En ovanlig färg på Uluru mötte oss!
Några timmars bilfärd, en vild kamel och en flock galopperande vildhästar senare kunde vi se Uluru torna upp sig framför oss. Då molntäcket växt till sig ytterligare och regnet tilltagit var det inte riktigt den syn vi väntat oss. Uluru fångade effektivt upp den tjocka dimman som lade sig som en vit mössa på toppen. Den dåliga sikten gjorde att vi istället bestämde oss för att åka riktigt nära. Och vilken upplevelse! Det annars röda torra berget var nu helt blött och vackert mörkt lila i färgen. Regnet och den tjocka dimman på toppen gjorde att det runt om hela Uluru bildades mängder av vattenfall. De rann nerför bergväggarna i de springor och urgröpningar som vattnet skapat genom miljontals år av erosion. Mycket vackert!


Vattenfall på Uluru.


Galopperande vildhästar.

Kata Tjuta
Ungefär fem mil från Uluru ligger Kata Tjuta, också det en bergsformation som sticker upp ur det annars platta ökenlandskapet. Dimman var tjock och vinden gjorde att den svepte i vågor över Kata Tjutas toppar. En promenad in mellan de höga väggarna tog oss till Valley of the Winds, där vinden och fåglarna sjöng för oss, och vidare till en plats med utsikt över en stor grön oas med höga träd.


Kata Tjuta i dimma.


Den klassika bilden på Uluru som skiftar i färg.

Äntligen!
Vår sista dag i Northern Territory lättade slutligen dimman och Uluru tog av sig hatten för oss. Allteftersom berget torkade upp antog det en ljusare rödaktig färg. Äntligen kunde vi se Uluru på håll i klart väder. De allra flesta som besöker Uluru kommer antagligen få se den skifta färg då solen går upp eller ner. Men om ni skulle ha ”oturen” att komma dit då det regnar, misströsta inte. En helt fantastisk upplevelse väntar er ändå!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.