Är det säkert att kryssa?

Med tanke på den mycket tragiska olyckan med Costa Concordia så ställer man sig frågan; Är det säkert att kryssa?

Jag ställde frågan till Ellen Stebeck, nordisk marknadsdirektör på Royal Caribbean Cruise Line. Ellen berättar att de har klara och tydliga säkerthetsrutiner som alla finns med på deras hemsida.

Här några av de viktigaste:
– Kryssningsindustrin är strängt reglerad, och våra gäster och anställdas säkerhet är alltid högsta prioritet.

– Alla kryssningsfartyg är utvecklade och drivs enligt stränga krav från International Maritime Organization, FN-byrået som bestämmer den globala standarden för all säkerhet och drift av kryssningsfartyg genom traktater, föreskrifter och beslut som tagits i Safety of Life at Sea (Solas) Convention.

– Även om säkerhetsrelaterade krav och föreskrifter är stränga, går vi ofta utöver det som krävs, vi har till exempel alltid mekaniska, navigatoriska och säkerhetssystem i backup.

– Besättningen ombord måste genomgå omfattande utbildning och certifiering, samt flera olika av övningar och scenarier för att förbereda sig på nödsituationer vilket inkluderar utbildning av evakueringsrutiner.

Varje år kryssar 16 miljoner människor. Att kryssa är ett av de absolut säkraste sätten att färdas. Concordiaolyckan var en enskild händelse där kaptenen avvek från sin programmerade kurs utan tillstånd från kryssningsrederiet. Kaptenen är anhållen i Italien och ett rättsligt efterspel kommer att ske.


Samtliga passagerare prickas av på listan.


Så fort alla är på plats kan säkerthetsinformationen börja.

I somras var jag på kryssning med Royal Caribbean Cruise Line. Vi hade inte hunnit vara många timmar ombord, fartyget hade inte gett sig iväg, innan samtliga blev kallade till en säkerhetsinformation på anvisad plats för respektive passagerare. Alla passagerare blev avprickade, information började inte förrän samtliga var på plats. Denna skedde både på engelska och svenska eftersom Stockholm var vår avresehamn. Efter det blev alla informerade om att gå till sin hytt och se var flytvästarna låg, samt att ordentligt hitta sin väg till samlingsplatsen. Det kändes väldigt tryggt och jag tvivlade inte för en sekund att de visste vad de gjorde!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.