Myter om kryssning!

Trots att kryssningar är en reseform som bara växer och växer så är det fortfarande många som ännu inte prövat. Vi vet att det finns en mängd frågor och föreställningar om hur det är att kryssa. Men tänk på att det gäller att välja rätt rederi då det finns för de flesta önskemål.

Freedom_of_the_seas

Är det inte bara pensionärer och blåhåriga amerikanska damer som kryssar?
Visst finns det fartyg och rederier som har en äldre målgrupp pensionärer. Men det finns också flera rederier med övervägande barnfamiljer samt andra där det är en mix av åldrar och nationaliteter. Därför är det viktigt att ta hjälp av någon som kan kryssningar så man verkligen hamnar med rätt rederi och fartyg i förhållande till sina förväntningar.

Blir det aldrig långtråkigt ombord?
Verkligen inte! För den som vill så finns det aktiviteter i stort ett dygnet runt. Men även här är det viktigt att välja rätt rederi förhållande till sina intressen.

Blir man aldrig sjösjuk?
Jovisst kan man bli det men generellt så gungar det mycket lite på de större fartygen som har stabilisatorer. Det kan dock gunga en del vid dåligt väder. Åksjuketabletter kan vara bra att packa ned.

Kryssning beskrivs ofta som väldigt lyxigt, är det inte väldigt dyrt?
Dyrt…? Jag skulle vilja kalla det prisvärt. Man får väldigt mycket för pengarna i form av underhållning, suverän service, bra mat och dessutom får man se och uppleva mycket. Visst finns en del fartyg med en lyxigare inriktning.

Måste man inte klä upp sig mycket på en kryssning?
Generellt sätt måste man inte det. På de flesta fartyg ordnas captains dinner då man klär upp sig. Det är dock helt valfritt att vara med på dessa middagar och man kan istället välja en annan restaurang för kvällen.

Apropå middagar. Går man inte upp i vikt väldigt mycket på en kryssning?
Visst serveras mat hela tiden och du kan i princip äta hur mycket du vill. Men det gäller väl som i vanliga fall att försöka ta lite av varje. På fartygen finns också ofta väldigt bra träningsmöjligheter.

Känner man sig inte låst på fartyget när man är ombord en hel vecka?
Ombord finns väldigt mycket saker att göra. Välj en hytt med balkong så kan du, om du vill tillbringa din dag där. Valen är oändliga! I varje hamn kan du gå av fartygen. Antingen följer du med på en av alla utflykter som arrangeras eller så besöker du resmålet på egen hand.

Vissa fartyg är ju väldigt stora. Blir det aldrig trångt?
Alla har ju ofta lite olika intressen så det brukar bli en bra spridning över hela båten men visst kan det under korta perioder vara många personer på samma område.

Blir det inte heller trångt när man ska på och av båten när det är så mycket människor?
Rederierna har ett otroligt bra system för att undvika trängsel. Utflykterna startar vid olika tider och har uppsamlingsplats på olika ställen i fartyget. Även när man har avslutat sin kryssning och ska gå i land så gör man det vid olika tidpunkter. Bagaget lämnas oftast kvällen före och bärs iland av besättningen så man slipper kånka på sitt bagage.

Om dessa myter och en rad andra kan du som är kryssningsintresserad även läsa mer om i boken ”Kryssa inte utan mig” av Heidi Rovén. Här kan du läsa mer och beställa boken.

2 Responses to Myter om kryssning!
  1. kryssningar Svara

    Tack för tipsen. Blir till att boka en kryssning, i höst.

  2. [...] av myterna som Hallin stuckigt hål på i bloggen tidigare är att maten blir enformig ombord. Känner d... blogg.resia.se/2012/02/19/maten-ombord-pa-kryssningar

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.