Mallorca – mat och restauranger

Vet inte hur det är med er men när jag reser så brukar jag alltid vilja prova på några av de lokala maträtterna. 

Sopes Mallorquines är en grönsakssoppa som är buljongbaserad. God som förrätt. Mallorcas egna korv, Sobrassada görs på kött av öns berömda svarta gris. Korven är röd i färgen, kryddad men ändå mild i smaken. Kan även ätas som en bredbar variant på smörgåsen. Prova även de kända ”bullarna”, Ensaimadas. De liknar våra kanelbullar men kan vara fyllda med bl a sylt, socker, choklad mm och är pudrade med florsocker.


Prova korven, Sobrassada. Bild lånad härifrån.


Prova ”bullarna”, Ensaimada. Bild lånad härifrån.

Jag har även bett Bodil Sörman på Resia i Skövde som har bott 13 år på Mallorca att dela med sig av sina bästa restaurangtips:

I Palma stad
Nere i hamnen vid Plaza Lonja ligger en riktigt bra skaldjur och fiskrestaurang Caballito del Mar. Lite dyrare men himmelsk god fisk. Man kan med fördel sitta ute mittemot börshuset och sedan gå på den härliga baren Abacco bara ett stenkast därifrån.

Finns även en superrestaurang som heter Casa Eduardo som ligger precis i hamnen där fiskebåtarna kommer in. Detta var förr en enkel restaurang med pinfärsk fisk och ganska billigt. Nu är det DYRT men värt varenda krona. Finns all slags färsk fisk. Bara titta välj ät och NJUT!!!!

Calle Brondo uppe vid Mercado Olivar ligger en Pinchos bar, La Botana. Här äter man baskiska tapas dvs alla jordens läckerheter, både fisk och små kötträtter serverade på bröd. Ett klart MÅSTE för alla som tycker om god mat. Finns en liknade restaurang nere i centrum men denna är bäst.

Övriga Mallorca
I Cala Mayor finns det en mycket trevlig restaurag med stor variation av maträtter som är jättebra som heter El Paradiso. Trevligt med svenska ägare som serverar det mest på ett mycket bra sätt. Halvdyrt men helbra vacker restaurang i gammalt kulthus med magisk utsikt över havet.

Ovanför bergen cirka fem km norr om Palma ligger den pittoreska byn Genova. Byn är känd för sina restauranger som ligger tätt, tätt. Här äter du riktigt god inhemsk mat. Alla restauranger här är bra!

I hamnen i Alcudia ligger Alcudia Bodega dés Port. Här kan man äta riktigt bra spansk mat. Goda köttbitar och bra paella samt supergod fisk.

Till sist kommer min absoluta favorit som jag nästan inte vill dela med mig av! I Cala Bona precis bredvid Sunwing Cala Bona ligger Sa Punta. Här har jag ätit bland de bästa måltiderna i mitt liv. Supergod fisk, fantastiskt kött, efterrätter som får en att svimma av lycka. Superlativen tar inte slut och deras vin och service är också superbra. Här bör man beställa bord innan. Det är tennisstjärnan Rafael Nadals farbror som äger denna och ibland kan man ha turen att få sitta bredvid ”Raffa”. Här ska man äta det som köket rekommenderar för dagen.

Hör gärna av dig till Bodil för att få ännu mer Mallorcatips. Det som hon inte vet om Mallorca är inte värt att veta. Hennes kontaktuppgifter hittar du om du klickar på hennes nman i början av inlägget.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.