Rese- och matmässa i Borås och intervju med Leif Mannerström

I lördags var det mässa i Borås. Resor och mat på Åhaga. Över 50 utställare och massor av besökare. På mässan varvades mat- och resemontrarna. Det var provsmakning, fina reserbjudanden, billiga matvaror, inspirerande föredrag om både mat och resor och inte minst, Leif Mannerström på scen.


Fulllt av folk på mässan Resor och mat på Åhaga i Borås.

Leif Mannerström är aktuell som en av domarna i succeprogrammet Sveriges mästerkock på TV4. Det märks att Leif är populär. Jag fick ställa några frågor till Leif och under tiden blev vi konstant avbrutna avbrutna av personer som ville komma fram och berätta hur mycket de tyckte om honom.


Jag träffade Leif Mannerström och fick en intervju.

Vart reser man för att få den godaste maten?
Frankrike är en favorit. Här kan man på många ställen få stora matupplevelser. Men även Italien kan man hitta bra restauranger. Annars skulle jag säga New York. Här finns allt representerat på en liten yta. Även London är en favorit. Men det gäller att leta noga, alla städer har även förfärliga restauranger!

Har du något tips på hur man hittar de bästa restaurangerna?
Läs på innan i guiderna och planera noga. Fråga gärna lokalbefolkningen. Hotellen kan vara luriga. Ibland är de sponsrade! Annars bör man undvika restauranger på strandpromenader och de som har bilder på maten på utsidan. Bra restauranger behöver inte fota maten!

Vilket är ditt bästa matminne?
Det var i Egypten och vi var ute och red kamel i Sahara. Det blåste upp till sandstorm och vi hamnade i en liten by där vi skulle äta lunch.Hela gruppen var väldigt misstänksamma och skickade in mig för att kontrollera köket. Kvinnorna i köket blev upprörda men jag presenterade mig med ett frimärke där jag fanns med som motiv! Köket såg rent och snyggt ut och jag gav OK. Där blev vi serverade friterad havsaborre med såser, ris och potatis som smakade underbart. Till det fick vi ett bröd som var bakat i varm sand. Det var verkligen ett härligt minne!

Då undrar jag förstås vilket som är ditt värsta matminne?
Det var i Bombay i Indien på en av stadens bästa restauranger. In kom en oval tallrik med currysås och två friterade bollar. När jag skar i den ena bollen så är det ett öga som stirrar rakt på mig. Jag hade blivit serverad friterade getögon. Jag slutade äta och lämnade restaurangen omedelbart. Hemsk upplevelse!

Är det någon mat du brukar köpa med dig när du är ute och reser?
I USA brukar det finnas riktigt bra kött. Till skillnad mot här hemma så har man kategoriserat köttet och kvalité är viktigt för mig. I Frankrike köper jag gärna med mig tryffel hem. Det finns även här hemma men till helt andra priser. Köper även med mig franska ostar. På saluhallen i Lyon köper jag gärna gödkalvkotletter och kalvbräss. Det är väldigt svårt att hitta här hemma. Även fina njurar brukar få följa med hem. Ett tips är att grilla dessa!

Till sist undrar jag om du har något tips till oss som ska få vardagsmatlagningen att fungera?
Mitt allra bästa tips är att välja riktigt bra råvaror och inte krångla till det. Husmanskost behöver inte vara svårt att laga när man använder riktiga matvaror.

Om du vill lära känna Leif Mannerström bättre har du nu möjlighet att följa med honom på en mat- och vinresa till Bourgogne. Resan anordnas av resia i Borås. Vill du ha mer information så kontakta carin.olausson@resia.se

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.