Besöka Grand Canyon – ett minne för livet

Sofia Bergström (f.d. anställd) som arbetar på vår marknadsavdelning bodde under fyra år i Phoenix i USA. Eftersom Grand Canyon bara ligger fyra timmars bilresa bort så blev det många besök dit.

Sofia berättar:
Inför mitt första besök till Grand Canyon så visste jag inte riktigt vad jag förväntade mig. Men så tagen som jag blev, när jag väl förstod varför detta är en så välbesökt och omtalad plats, det går inte att beskriva riktigt. Efter 15 besök så säger jag bara – åk dit och upplev det!

Nästan fem miljoner besöker Grand Canyon varje år och jag kan nästan lova att du kommer att få ett minne för livet efter att ha varit där. Om man bara har en dag på sig så föreslår jag en ”rutt” inne i parken för att få se de mest spektakulära platserna.  inne i parken om man bara har en dag på sig. Jag har varit där ca 15 gånger och sett det mesta och har även vandrat ner till botten och campat. ett tips är att i förväg boka in en helikoptertur, det är en riktigt häftig upplevelse och sällan har man känt sig så liten här på jorden som när man flög ut över kanten och ned i bergsmassivet.

Kör väg 64/180 från Flagstaff så kommer du in via South Rim Entrance. Precis innan entrén så har man Grand Canyon Airport på vänster sida, där  helikopterturerna avgår ifrån.

Inne i parken föreslår jag att man kör mot Grand Canyon visitor center, kör direkt vidare till Mather Point som är den absolut bästa platsen för att få den där storslagna första maffiga känslan i magen. Gå bara ut på den utsvängda utkiksplatsen och njut av den fina miljön. Det kan vara lite kaos att hitta en parkering men bara vänta lite så rör bilarna rätt bra på sig och till slut får man en plats.


Utsikten från Mather Point är magnifik.

Kör sedan vidare västerut mot Grand Canyon Village och parkera så nära Bright Angel Trailhead och Bright Angel Lodge som möjligt. Här kan man gå en liten bit ner i själva ”canyonen”. MEN, tänk på att du är på hög höjd och det är väldigt lätt att gå nedför men långt ifrån lika lätt att gå uppför. Så använd bra skor och ta med vatten! Grand Canyon ligger i öknen, det är väldigt varmt och torrt stora delar av året så man märker inte när man svettas. Kan vara lite lurigt så packa ner ordentligt med vatten och mat.

Vill man verkligen känna på Grand Canyon och röra lite på sig när man ändå är där så rekommenderar jag att man packar en rejäl väska med picnic, skoskavsplåster, solhatt, solglasögon och massa vatten och sedan går ner på Bright Angel Trail till mittenstationen, Indian Garden Campground (ca 8km) – nedför skulle jag säga att det tar ca 1,5 timmar och uppför ca 2,5 timme om man är i normal kondition och är rätt påfylld med vatten och mat. Här kan du se alla de olika hiking tipsen

Nöjd och glad över alla intryck tycker jag att man kör mot East Entrance och stannar vid det som heter Desert View. Härifrån får man den bästa vyn över Colorado Floden som ibland är helt turkos och ibland brun om det har regnat mycket norröver.

Om man vill kan man stanna här och titta på solnedgången. Eller så kör man vidare på väg 64 som leder ur nationalparken. Stanna gärna en bra bit ner på vänster sida längs den branta vägen och handla fina smycken och annan konst av Navajoindianerna som bor i området. Det är inte dyrt och man kan hitta fina souvenirer och annat att ta med hem. Men de tar så klart bara kontanter. Längst ut på andra sidan alla tälten där de säljer sina saker finns ännu en lite fräck utsiktspunkt mot ett bråddjupt stup ned i en sidodal till stora Grand Canyon.

Bra att veta om Grand Canyon
– det finns inget stort utbud av mat inne i parken, enkla hamburgare och lite annan typisk snabbmat är det som serveras. Man kan handla mat vid Bright Angel trail, vid Grand Canyon visitor Center och vid Desert View men som sagt det är inget stort utbud.

– tänk på att ta med mycket vatten i bilen, får ni stopp eller liknande så vill man inte vara utan vatten speciellt länge.

– man bör sikta på att komma dit senast kl.10 för att ha hela dagen och gå runt och titta på de olika platserna ovan utan att stressa.

– kör man ut vid East Entrance så är det bäst att sikta på att övernatta i Flagstaff som ligger söder om. Man kan även övernatta  i Page som ligger en bit norr om, inte lika mysigt men här finns några mycket fina sevärdheter i naturen.

– för den som planerar i mycket god tid så kan man ansöka om tillstånd att campa nere vid Phantom Range som är allra längst ner vid Coloradofloden. Detta är dock något som är mycket svårt att få och vi hade turen att önska på precis rätt dag när de släppte tillstånden för den dagen då vi ville ta oss dit. Man får under inga omständigheter campa i området utan tillstånd som söks via nationalparkens hemsida.


Sofia beundrar den fantastiska utsikten.

– är man supermegatränad kan man gå från norra till södra rimen på en dag men det kräver mycket noggrann planering och extremt fysisk kondition samt att du har ordnat med skjuss från den ena rimen till den andra för att komma tillbaka hem igen.

Have a nice day! Jag tror inte att du kommer att ångra dig.

Boka flyg och hotell till Las Vegas

Boka flyg till Las Vegas

Boka hotell i Las Vegas

Boka paketresa till Las Vegas

3 Responses to Besöka Grand Canyon – ett minne för livet
 1. Elin Svara

  Hej! Jag och min man funderar på att besöka Grand Canyon med våra 2 barn (10 och 8). Jag hoppas du har möjlighet att svara på lite frågor 🙂

  När under året är det bästa att besöka Grand Canyon?

  Hur många dagar är det rimligt att stanna där? Jag förstår att man kan utforska hur mycket som helst och ändå aldrig bli less, men med 2 livliga pojkar och begränsad tid i staterna, måste vi sätta en gräns nånstans.

  Vad ska vi fokusera på för att få ut så mycket som möjligt?

  Tack på förhand!

  /Elin

  • Hallins reseblogg Svara

   Elin: Sorry för sent svar. Har idag pratat med en av våra USA-specialister och fått följande information:
   Bästa tiden att besöka Grand Canyon är innan/efter sommarhettan dvs under våren eller hösten.
   Det finns olika turen från 2 dagars till 7 – 9 dagars. Jag ser att det finns 2 barn i familjen då skulle jag rekommendera 2 hela dagar och 1 natt

   Om man väljer att ta sig till Grand Canyon med bil så rekommenderar jag att köra till södra Grand Canyon. Väl där betalas endast nationalparksavgift per bil och vecka (ca. $25).

   Här kommer en bra sida att ha som information http://www.grandcanyontours.se/fakta/

   Om du vill ha mer information så kontakta gärna Amalia direkt: amalia.apaza@resia.se eller 031-800 918

 2. […] Upplev kontrasterna mellan pulsen i Las Vegas och stillheten i Grand Canyon. Det här naturunderverk... blogg.resia.se/2017/03/01/8-saker-att-gora-utanfor-las-vegas

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.