Sevärdheter i London – upplev gamla traditioner på Tower of London

Livliga London lockar och fascinerar med en hel mängd sevärdheter och kan konsten att förtrolla sina turister med sitt stora och breda utbud av attraktioner. Gåtfulla Tower of London lockar nästan 2,5 miljoner turister årligen och är ett måste under en weekend i London.

Tower of London
Denna medeltida, kungliga borg har genom åren haft en hel de olika funktioner och hunnit vara en fästning, ett kungligt palats, avrättningsplats och ett fängelse. Denna magnifika fästing ligger vid Themsens norra strand och bär på en väldigt gammal legend om korparna. Om traditionen om korparna bryts, kommer riket att gå under.

Korparna på det vita tornet
White Tower är den äldsta av borgens byggnader och påbörjades år 1078. Här vakar korparna över det brittiska riket. Legenden säger att minst sex korpar måste finnas på Towern och om dessa flyttas, kommer riket att falla samman.
Korp vid tower of London
Det finns olika teorier om hur legenden har uppstått, men ingen vet säkert. Idag vakar åtta korpar över Towern och är vingklippta för att inte kunna flyga iväg. Tower of Londons trogna väktare kallas Yeomen Warders (Beefeaters) och en av dessa bär på den speciella titeln ”Ravenmaster”. Dennes speciella uppgift är att ta hand om korparna. Yeoman Warders, också kända som Beefeaters, bär på mörkblåa uniformer med röda detaljer och är väldigt hjälpsamma och kunniga guider.

De korparna som idag bor och vakar över borgen heter Gwlum, Thor, Hugin, Munin, Branwen, Bran, Gundulf och Baldrick. Den äldsta korpen på Towern blev 44 år och kallades Jim Crow. Visst känner vi igen namnen?

Den starka och gåtfulla korpen har under världshistoriens gång många gånger använts som en symbol inom mytologin. Inom den nordiska mytologin har vi legenden om korparna Hugin och Munin, som satt på guden Odens axlar, såg och hörde allt. Inom keltiska myter associeras korparna med gudinnan Morrigan och sjögudens son Bran Fendigaid.

Besök VisitBritain.com för att ta reda på om en annan tradition på Tower of London, den traditionella stängningsceremonin Ceremony of the Keys, som har hållits oavbrutet varje kväll under 700 år.

Har du sett korparna på Towern eller vet du något mer om legenden? Lämna gärna en kommentar. Du kan också gå in på vår Facebook sida Vi älskar London och kommentera blogginlägget där.

Glasbild från Tower of London

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.