Ida seglar till Whitsundayöarna

Oj, det ser verkligen härligt ut på Whitsundayöarna dit Ida har kommit nu. Hoppas ni njuter av bilderna lika mycket som jag!

Ida berättar:
En av våra Australienfavoriter är tredagarsturen till Whitsundayöarna med segelskutan Alexander Steward. Enligt sägen var det en lite galen australiensisk familj som trodde jorden skulle svämma över och Antarktis skulle bli den enda säkra platsen. De bestämde sig för att bygga en segelskuta kapabel att klara de mest extrema förhållanden, lite som Noas ark. Nu var det kanske inte riktigt så det gick till… Kanske var det bara en helt vanlig familj som byggde en otroligt vacker skuta. Hursomhelst finns möjligheten att segla detta livsverk i Whitsundays vackra skärgård.


Alexander Stewart för ankar.

Whitehaven Beach
Turen tog oss till Whitehaven Beach som flera gånger toppat listan över Australiens och världens vackraste stränder. Kritvit silikasand, så fin att det knarrade som snö när vi gick på den, och kristallklart härligt varmt turkost vatten gjorde några timmar vid detta världsarv till en underbar upplevelse. Att stranden flera gånger blivit vald till Australiens vackraste är lätt att förstå, speciellt efter att vi gått upp till den utsiktsplats från vilken vi fick en fantastisk utsikt över hela stranddeltat. Turkost hav och kritvit strand i ett ständigt föränderligt mönster. Otroligt vackert! Vi fick en guidad tur av en ur besättningen då vi gick den korta promenaden tillbaka över ön till Alexander Steward som låg ankrad i en vik på andra sidan. Hon berättade om allt från James Cooks upptäcktsfärder runt Australien till hur aboriginerna levde i harmoni med naturen för tusentals år sedan.


Fantastiska stränder.


En bit upp i bergen fick vi en fin översikt.


Knarrig vit sand på Whitehaven beach.

Lugn och skön stämning ombord
Väl tillbaka ombord hissade vi åter de röda seglen och satte kurs mot nästa mål. Besättningen skötte seglandet men det fanns möjlighet för den som ville att hjälpa till att hissa segel eller att styra. Annars var det bara att luta sig tillbaka och njuta av den varma solen och vinden. På däck fanns gott om plats att lägga sig att sola eller umgås med de andra gästerna. Alexander Steward är som sagt en skuta, så det fanns gott om plats både på och under däck och sjögången var lugn och behaglig. Då antalet gäster är begränsat och de flesta reste i par var det lugn och skön stämning ombord, perfekt för några dagars avkoppling i fantastisk miljö. Efter lunch och mer härlig segling styrde vi in i en väl skyddad vik där vi serverades middag. När mörkret lagt sig satt vi på däck under stjärnorna tillsammans med besättningen som berättade om dagens segling, om Whitehaven Beach och andra historier samtidigt som delfiner lekte runt båten. En helt magisk kväll!


För fulla segel!


Ida njuter ombord på Alexander Stewart.

Snorkling och havssköldpaddor
Den andra dagen bjöd på mer segling i fint väder och två stopp för snorkling. Vid det första stoppet simmade åter delfiner runt båten precis innan vi gick i vattnet. Kanske hade de följt efter oss från vår ankarvik? Det finns gott om havssköldpaddor i vattnen runt Whitsundays och vi såg också flera stycken från båten. När vi snorklade såg vi papegojfiskar, läderlappsfiskar, mängder av små revfiskar och mjuka och hårda koraller. Även denna kväll satt vi på däck och hörde på historier berättade av besättningen innan vi kröp ner i vår koj och somnade till vågornas kluckande mot skrovet.

Avskedsmiddag
Vi lämnade den andra ankarviken för vår sista dag i Whitsundays. Det bjöds på fin snorkling även denna dag och en lång underbar segling tillbaka till Airlie Beach. På kvällen mötte de flesta gästerna upp på en restaurang och vi fick en trevlig kväll tillsammans med våra nya vänner innan det var dags att bege sig mot nästa mål.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.