Mallorca är Bodils favorit

Bodil Sörman (f.d. anställd)Resia i Skövde har bott på Mallorca i hela tretton år. Vi ställde frågor till Bodil och vem vet svaren bättre om denna populära semesterö? Om du har egna frågor så kontakta gärna Bodil!

Beskriv ditt Mallorca – det som turisterna kanske inte ser
Mallorca är som ett litet Europa i miniatyr. Där finns nästan allt. I väster finns de höga bergen och djupa dalarna, det är nästan som i Alperna. Små byar, vindlande bergsvägar, fantastiska vyer. Och ofta helt tyst. Du stöter på någon jägare och en grupp vandrare då och då. Om du vill kan du övernatta på kloster. I det nordöstra inlandet, från Alcudia vid kusten och inåt land är det bördig jordbruksbygd. Fortsätter du vidare tvärs över ön mot Palma tar industrierna vid. Väl framme i Palma på öns västkust känns det nästan som franska Rivieran, det är fashionabla butiker, glassiga strandpromenader och tjusiga uteserveringar. Mallorcas östkust däremot är lite flackare och mer avslappnat. Nästan som Sveriges västkust! Det är nog därför Mallorca håller som resmål år efter år, där finns allt. På Mallorca har man också tagit några steg tillbaka. Man är stolt över sin ö, och värnar om den på ett annat sätt idag än under den värsta turistexpansionen. Idag har vi ett mer hållbart Mallorca, men lika populärt som alltid!

När kan man åka till Mallorca?
Året om! Varje säsong har sin charm. Januari till mars är ön tyst och lugn, mandelträden blommar och vårsolen värmer. Sedan kommer påsk, med den spektakulära Semana Santa med processioner och festligheter. Det är en upplevelse! Perioden april, maj och juni är försommar, då är ön kalasfin, solig och lagom varm. Under juli, augusti och september är det högsommar och hett, då är det stranden som gäller. Någonstans i månadsskiftet september, oktober skiftar vädret mot höst. Det kan märkas som en kallare bris plötsligt en morgon. Sedan sjunker temperaturen några grader, men det är fortfarande behagligt, ligger runt tjugo grader många dagar. Hösten är rolig för att det hålls många lokala fiestas då. Åk runt med hyrbil och delta i festligheterna! I december är det så dags för jul, man pyntar och firar precis som i Sverige. Skillnaden är att du kan sitta i kortärmat på uteserveringen när du tar paus i julshoppingen. Och gå barbent i ett par snygga stövlar! Känner du att bad är viktigt skall du hålla dig till perioden mellan maj och oktober. Annars är ön som sagt underbar året om!


Es Trenc är den finaste stranden på Mallorca.

Apropå bad, vilken är den bästa stranden?
Den absolut finaste är Es Trenc, som ligger på östkusten. Det är en lång, vacker strand dit väldigt få har hittat. Räkna med att sköta dig själv, där finns inte mycket till service, och du behöver hyrbil för att ta dig dit. Men som en dagsutflykt är det underbart.

Ett bekvämare och nästan lika fint alternativ är Alcudia-stranden, som är fantastiskt fin. Där finns det ju dessutom gott om hotell, restauranger och annan service.


Alcudiastranden är bred och långgrund med fin vit sand. Bild lånad från Fritidsresor.

Vad får man inte missa på resan till Mallorca?
Palma stad. Mallorca är inte bara sol och bad. Palma är en fantastisk stad som erbjuder kanonbra shopping, många bra restauranger och genuina gamla kvarter kombinerat med supermoderna, trendiga vattenhål. Här är mina bästa tips i Palma:

– Lyxshoppa på gatan Jaime II, eller shoppa billigare och mer varierat på gatan San Miguel.
– Gå på upptäcktsfärd i de gamla kvarteren, där finns genuina tapas-barer vägg i vägg med moderna designhotell, allt inrymt i gamla, vackra byggnader.
– Området kring La Lonja, den gamla börsen. I det gamla börshuset hålls intressanta utställningar. I området finns också många utmärkta fiskrestauranger. Caballito del Mar är dyr men riktigt, riktigt bra. Abacco är en cool bar, också i området vid börsen. Något kvarter från La Lonja ligger också många prisvärda restauranger som serverar god och bra mallorkinsk husmanskost. Håll utkik efter Menú del día – dagens meny.


Oerhört charmigt i Palma.

Restauranger ja, har du några fler tips?
Ta en tur till Génova som ligger strax väster om Palma. Där äter du mat från landsbygden; svamp, kaningryta, grillade mallorkinska korvar och sådant. Det är kanongott, rustikt och väldigt mysigt, särskilt under vinterhalvåret när brasan är tänd. Dessa stora restauranger kallas ”Celler”, som egentligen betyder ungefär källare. Det är vintunnor, hela skinkor på tork i taket, bränd konjak och väldigt genuint. Generellt sett kan du hitta bra mat överallt på Mallorca. Mitt bästa tips är att hålla utkik efter parkeringar med många långtradare och cementbilar. Där brukar det vara bra inhemsk mat till hyfsade priser. Men var beredd på lysrör i taket, plaststolar vid borden och lite skit i hörnen…

Har du några fler smultronställen att bjuda på?
Alcudia-stranden
är som sagt underbar. Och lång! Utanför Cán Picafort är den lite lugnare och där finns ett rikt fågelliv också. Kuststräckan runt Deià uppe på västkusten är betagande vacker och väldigt kändistät. Dit åker många för att njuta av naturen och spana efter celebriteter. Lika vackert är det också på östra kusten, utgå från Felanitx. Där är det inte lika många besökare, mindre vikar och lite lugnare. Men som sagt, minst lika vackert.

Vilken är den bästa souveniren?
Olivolja. Se till att du får från första pressen, jungfruolja, den heter virgin. Ibland är den skarp i smaken, be gärna att få lukta på några olika oljor och välj en som inte luktar alltför fränt. Du kan också titta på färgen på oljan, ju ljusare grön desto mildare smak.

Slutligen, finns det något man bör undvika på resan till Mallorca?
Nja, egentligen inte. Men under juli och augusti skall man ha klart för sig att orter som Palma Nova och Magaluf inte passar den som har det minsta krav på lugn och ro. Då är det hålligång natten lång som gäller. Många åker just dit, just då, just därför. Men vill man vila ut på semestern kanske man skall välja en annan ort…

Boka flyg och hotell till Palma de Mallorca

Boka flyg till Palma de Mallorca

Boka hotell till Palma de Mallorca

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.