Stora Barriärrevet – Ida rapporterar

För några dagar sedan berättade jag om Idas backpackningsresa som nu har landat i Australien. Vi fick en rapport om julen i Sydney och här rapporterar med fantastiska bilder från Stora Barriärrevet.

Ida berättar:
Tidigt på morgonen steg vi ombord på M/V Scubapro, dykbåten som skulle ta oss ut till de yttre delarna av det Stora barriärrevet. Bara några timmar ut till havs var det dags för det första av dagens fyra dyk. Under ytan väntade en fantastisk värld på oss. Koraller i alla tänkbara färger, clownfiskar, revhajar, havssköldpaddor, stingrockor och mängder av papegojfiskar och andra fiskar. Vattnet var kristallklart med en sikt på över 30 meter och härliga 27 grader varmt! Solens strålar bröts i vågorna och ett vackert skimmer lade sig över botten. Helt otroligt att det kan vara lika ljust femton meter ner som vid ytan. Tillbaka på båten väntade förmiddagsfika och stämningen var på topp.


Färglada clownfiskar.

Mysigt ombord
Totalt var vi cirka 30 personer ombord varav sex i besättningen. Hytterna var tvåbäddshytter, små men mysiga. Vi hade hytt med fönster och kunde njuta av soluppgången från sängen. Längst akterut var ett däck där all dykutrustning förvarades. Ovanför fanns ett stort soldäck där vi spenderade den mesta tiden mellan dyken och stjärnklara kvällar. Här kunde man också äta, om man inte ville sitta inne i salongen.

Fantastiska dyk
Dagens andra dyk var på samma plats som det första. Då det fanns så mycket att upptäcka simmade vi åt ett annat håll och fick se en helt ny undervattensvärld. Lika fantastiskt vacker och livfull som den första men ändå annorlunda.


Havssköldpadda


Vi kom riktigt nära den här havssköldpaddan som äter

God mat
Direkt efter dyket var det dags för mer mat. Fräsch salladsbuffé som föll alla i smaken. Andra dagar serverades tacobuffé eller lasagne, allt lika gott. Mellan huvudmåltiderna erbjöds frukt, kakor och kaffe. Så inför och efter varje dyk var man alltid mätt och go!

Nattdyk
Ytterligare ett dyk under eftermiddagen, nu på ny plats, följdes av ett nattdyk efter middagen. Spännande och en aning skrämmande att dyka bland hajar i det nästan svarta vattnet med endast en ficklampa som ljus. Men en oförglömlig upplevelse! Kvällen avslutades med äppelpaj med vaniljsås under stjärnorna.


Skrämmande men spännande att komma nära hajarna.

Morgontrötta fiskar
Nästa morgon väcktes vi tidigt för att direkt hoppa i vattnet och genomföra dagens första dyk. Morgondyken var spännande då man fick se allt från stim av stora sovande fiskar och morgontrötta sköldpaddor som åt frukost till revhajar som sakta simmade i cirklar nära botten. Det kändes att en ny dag höll på att gry och allt tog en ny början, exklusivt och unikt mitt framför våra ögon.


Sovande papegojfiskarna såg roliga ut!


Stingrocka på botten.

Presentation inför varje dyk
Inför varje dyk hölls en detaljerad presentation av dyksajten. Tips på vad vi skulle hålla utkik efter gavs och dyksajtens bästa platser, både för dykare och snorklare, pekades ut. Då vattnet var klart och sikten god hade snorklare och dykare samma möjlighet att se livet i revet. Dessutom befann sig det mesta av revets liv precis vid ytan så även som snorklare fick man möjlighet att komma livet nära inpå.

Efter elva dyk kunde vi nöjda se tillbaka på tre hela dagar till havs och en fantastisk undervattensupplevelse. Känslan att vara så nära de vilda havssköldpaddorna eller att kliva i ett nattsvart vatten samtidigt som hajar cirkulerar i ljuset under båten är magisk och oförglömlig och något som måste upplevas.

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.