Kulturella sevärdheter – Guggenheimmuseet i Bilbao

Guggenheimstiftelsen grundades 1937 av finansmannen Salomon R. Guggenheim. I mitten av 70-talet donerade hans brorsdotter, konstsamlaren Peggy Guggenheim sina samlingar och sitt hus i Venedig till stiftelsen. Stiftelsen har därefter skapat museum i flera olika städer; New York, Bilbao, Venedig och Berlin. 2013 planerar man att öppna i på Saadiyat Island i Abu Dhabi.

Guggenheimmuseet i Bilbao, som byggdes 1997, sägs inte bara vara världens vackraste museum utan även den vackraste byggnaden i världen. Vissa kanske inte skulle tycka att den är vacker men den är minst sagt spektakulär.

Guggenheim Museum Bilbao

 
Världens vackraste byggnad?!

Museet med sina svängda linjer är beklätt med titan och kalksten som är sammanbyggt med glasväggar. Kurvorna ser ut att verka slumpmässiga men är naturligtvis planerade för att få ett så stort ljusinsläpp som möjligt.

De permanenta utställningarna innehåller mycket 1900-talskonst, men givetvis har man många olika tillfälliga utställningar under ett år.
För att ta dig till Guggenheim kan du antingen åka Bilbao metro som har ett stopp som ligger cirka 500 meter ifrån. Det heter Moyua stationen. Du kan även ta spårvagnen som stoppar precis intill vid Guggenheim 100.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.