Diner en blanc – hemliga vita middagar

Kanske har du vid något tillfälle sett en grupp människor göra något helt galet, kuddkrig på offentlig plats, stå som fastfrusen under några minuter eller helt oväntat börja dansa för att lika snabbt sluta. Det finns en hel del exempel på vad som kallas för flashmob. Rekryteringen sker via Facebook.

Sedan en tid tillbaka så har man höjt ribban och anordnar middagar på utvalda platser. Alla måste vara klädda i vitt och själv ta med sig ett uppfällbart bord, vit duk och gärna en kandilaber med levande ljus. Man äter en tre-rätters middag, gärna av lyxigare slag på riktigt porslin.


Diner en blanc framför Notre Dame i Paris. Bild lånad från bonjourparis.com.

Diner en blanc började i Paris där tusentals vitklädda deltagare har dukat upp sina bord på exakt samma tid. Platsen är hemlig ända in i det sista. Som på en given signal dukar alla ihop sin mat och sitt bord och skingras. Det är inte helt enkelt att få en inbjudan till eventet, det är vänners vänner som bjuder in. Det är dock viktigt att reglerna följs minutiöst.

Diner en blanc eller dinner in white som det heter på engelska har spridits sig och genomförts i flera stora städer, bl a Amsterdam, Berlin, München och New York. Nu är bara frågan när detta kommer att arrangeras i Sverige?

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.