Ida rapporterar från Söderhavet – del 2

För några dagar sedan berättade Ida Lundqvist om sin första anhalt på sin backpackningsresa, Fidji. Nu har hon kommit till Samoa, som består av totalt 10 öar av de tusentals som finns i Söderhavet. Här kommer första hälsningen från ögruppen:  

Apia, en liten storstad i Söderhavet
Den internationella flygplatsen är belägen på Upolu, den mindre av de två huvudöarna. Till Samoa reser man för att förföras av de vackra stränderna, snorkla längs revet som sträcker sig runt hela ön, njuta av lugnet i någon av alla små byar och naturligtvis uppleva huvudstaden Apia.

Ett måste i Apia är att besöka marknaderna Food market och Flea Market. På Food Market trängs man med lokalbefolkningen bland frukt- och blomstånden. Förutom exotisk frukt och fantastiska blomsterkreationer säljs här kryddor, tobak, koko samoa (samoansk kakao) och mängder av andra lokala livsmedel. Food Market är en bra plats för en enkel lunch eller fika då det finns pajer, piroger, pannkakor och andra lokala rätter. Även om man inte själv ska handla är det spännande att strosa omkring och se på frukthandeln och männen som spelar brädspel och ta del av den samoanska vardagen. Gärna med en kall kokosnöt med sugrör i handen.


Foodmarket i Apia

Vill man köpa souvenirer är Food Market full med samoanskt hantverk, smycken och lavalava (saronger). Om inget här faller i smaken kan man bege sig till Flea Market, där utbudet av souvenirer kanske är ändå större. Stämningen på marknaderna är skönt virrig och jag upplevde det som att få turister ännu har hittat hit.

I Vailima utanför Apia hittar man Robert Louis Stevenson museum, beläget i huset där han bodde de sista fyra åren av sitt liv. En guidad rundvandring i det vackert bevarade huset är en upplevelse som inte bara ger en bild av R.L. Stevenson utan också av fa’a Samoa – the Samoan way of life.


Robert Louis Stevenson museum

I övrigt är Apia en liten sömnig huvudstad med gator kantade av små butiker och restauranger. Intill hamnen, som är ett naturligt stopp för många långseglare, ligger lyxiga Aggie Grey’s Hotel i en vacker välbevarad byggnad, känd från andra världskriget. En av många byggnader i Apia som andas historia. Aggie Grey’s som av många anses vara modern till turismen på Samoa är en bra utgångspunkt om man vill spendera några dagar i Apia.

Ida reser vidare på Samoa och berättar i bloggen. Häng med!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.