Kulturella sevärdheter – Sydney Opera House

Operahuset i Sydney är ett av världens mest vågade byggnadsverk i modern historia. Vägen till att operahuset stod färdigt var dock lång och kantades av enorma kostnadsökningar och problem.


Sydney Opera House är det första båtarna möter när de kommer till Sydney.

På 50-talet var man i akut behov av ett operahus av högsta klass och utlyste därför en arkitekttävling. Det var den danske arkitekten Jörn Utzon som vann med sitt spektakulära förslag med mycket glas som var skyddat av betongskal föreställande stora segel.

Bygget satte igång och problemen startade direkt. Marken på Bennelonghalvön, där operahuset är placerat, räckte inte till. Det var också problem med hur de 67 meter höga betongpelarna skulle placeras. Kostnaderna skenade iväg och Utzons kunder blev förskräckta då den planerade summan för att färdigställa byggnaden drog långt över budget. De fem år det tog som byggnaden skulle ta att bygga räckte inte på långa vägar till. 16 år skulle det ta innan operahuset stod färdigt.


Över en miljon vita plattor i glaserad keramik täcker bågformerna soms er ut som segel.

Trots att många ansåg att byggnaden var väl modern så glömdes det snart bort då det snabbt blev en succé. Formen är unik i sitt slag och många beundrar dess otroliga skönhet. För att ge byggnaden dess utsrålning som förstärks av vattnet har man täckt ”seglen” med över en miljon vita glaserade kakelplattor. Förutom själva operascenen så rymmer även operahuset en teater, konsertsalar och en bio.

4 Responses to Kulturella sevärdheter – Sydney Opera House
 1. paul gullberg Svara

  kakelplattorna är tillverkade av höganäs ab tillverkade i ekeby skrombergaverken srax utanför helsingborg

  • Hallin Svara

   Paula:
   Det borde jag förstås fått med! Fantastisk byggnad är det!

 2. Morgan Svara

  ”i akut behov av ett operahus”
  Man förstår att katastrofen lurade runt hörnet. 😉

  • Hallin Svara

   Morgan:
   Ha ha, ja vad skulle de stackars operasångarna ta vägen ; )

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.