Hur är det att åka på bussresa?

Om du planerar en bussresa under nästa år så är det ett bra tips att boka just nu! Ölvemarks och Scandorama har släppt sina kataloger med måmnga nyheter. Som vanligt så är det boka tidgt-rabatter som är allra högst om du bokar senast den 5 december.

Efter det att jag åkte på min bussresa till Polen så har jag fått många frågor hur det egentligen är att åka på bussresa. Många undrade hur långa etapperna är, om det inte blir långtråkigt och jobbigt för benen att sitta i bussen. Jag hoppas du ska få svar på några av dina frågor nedan!


Det uppskattade fikabordet dukas upp vid varje paus.

Fikaraster och måltider
Polenresan som jag åkte på innehöll totalt 250 mil fördelat på 8 dagar. Det kan låta långt men det känns inte alls då etapperna aldrig är särskilt långa. Efter en övernattning så brukar man åka redan vid 7.30 på morgonen. Passar perfekt att sitta och slumra en stund i de sköna sätena. Ett tips är att ta med en nackkudde och eventuellt en för svanken så att du sitter riktigt skönt. Vid 10-tiden brukar det bli en paus på cirka 45 minuter. Förutom toalettbesök så dukar reseledaren och busschauffören upp det omtyckta fikabordet med kaffe, kakor och smörgåsar. Vatten, läsk och öl finns att köpa närsomhelst under resan. Lunchen brukar alltid intas på ett värdshus eller liknande. Det brukar finnas flera olika rätter att välja på som kostar runt 10 euro med dryck. Beställningen tas upp i bussen innan man anländer så det går smidigt när alla ska ha sin lunch på samma gång. Om etappen är längre så brukar det även bli en fika på eftermiddagen.


Vid ett tillfälle så blev det en mysig picknick till lunch!

I Polen hade reseledaren problem med att hitta rastställe så på morgonen hade hon förberett med picknick i gräset. Så mysigt att slå sig ner med en macka, vin, kaffe och bulle.

Guidning av reseledaren
Med lagom intervaller så berättar reseledaren om dels de olika ställena man passerar men också om ställena som ska besökas. Det är intressant att lyssna på och gör att tiden flyger iväg. Däremellen läser man böcker, löser korsord eller soduko.

Träffa nya vänner
På resan jag åkte på var det inte mindre än tre sällskap som nu reste tillsammans som alla hade träffats på tidgare resor. Sammanhållningen är alltså med andra ord god och blir allt varmare under resan. Om du vill resa på egen hand, som jag gjorde, har du alltid någon att samtala med om du önskar.

Vem reser?
Jag försökte prata med alla som var med på resan för att höra varför de just hade valt den här resan. Många var resvana och tyckte om sättet att resa, att få guidning och samtidigt bekvämt att slippa köra själv och hitta fram på egen hand. Många tyckte också om att träffa nya människor. De allra flesta följde med på samtliga utflykter. Det är ju en del av resan att få se så mycket som möjligt! För Polenresan fanns det åtta utflykter, vara tre kvällsutflykter med 3-rättersmiddag med dryck, som totalt kostade 2.010:-.


De allra flesta åker med på samtliga utflykter. Här på kvällstur i Krakow. 

Kanske att en bussresa kan vara något för dig? Flera av resorna går nu också att kombinera. Fredrik Koch på Resia i Ljungby har varit på mängder av bussresor och kan hjälpa dig att hitta rätt.

Har du ytterligare frågor om min resa (läs mer här) så går det utmärkt att ställa frågan här i bloggen. Lämna bara en kommentar nedan!

Betygsätt inlägget:
Kategori: Bussresor
Taggar:

One Response to Hur är det att åka på bussresa?
  1. [...] med egen bil. Ett annat sätt att ta sig hit är att åka buss. Jag gillar verkligen att åka buss (här... blogg.resia.se/2012/06/21/till-istrien-med-buss

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.