Ny app lanseras av ECPAT för lättare anmälan av sexbrott på resa

Bakom appen står ECPAT Sverige  som  arbetar mot barnsexhandel: barnpornografi, barnsexturism och trafficking av barn i sexuella syften.

Med appen ska det vara enkelt att anmäla misstänkt barnsexturism oavsett var i världen man befinner sig. Appen är den första i sitt slag och utgör ett välkommet bidrag i kampen mot sexualbrott som begås i Sverige och utomlands.

-De flesta delar vår avsky mot barnsexhandel men vet inte hur det akn förhindra det. Vi vill öka medvetenheten bland turister och även få deras hjälp med att anmäla misstänkt barnsexhandel. Vi hoppas att det ska bli lika självklart att ladda ner och använda appen som att vaccinera sig inför resan, säger Helena Karlén som är generalsekreterare för ECPAT Sverige.

För att anmäla gör man en beskrivning av det man sett eller hört till ECPAT Hotline, som man når via appen. ECPAT vidarebefordrar relevanta tips till polisen. Appen heter ”ECPAT Sverige”, nås via AppStore och är självklart kostnadsfri.

Förutom att anmäla misstänkt barnsexhandel när man reser kan appen hjälpa användaren att välja researrangör som tar aktiv ställning mot barnsexturism. Även leverantörer inom andra områden, t.ex. banker och internetleverantörer finns listade i appen. Det kommer också finnas information om aktuella kampanjer samt möjlighet att bidra ekonomiskt till ECPAT via SMS.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.