Vackra byggnadsverk – ”Milano-gallerian”

När man nämner Milano så är det många som tänker på den praktfulla katedralen Santa Maria Nascente. Alldeles intill ligger den praktfulla Galleria Vittorio Emanuele II eller Milanogallerian som den kallas.


Besök den vackra Milanogallerian för att se den vackra arkitekturen.

De styrande i Milano ville hitta något passande för området intill katedralen och utlyste en arkitekttävling. Denna vanns av Giuseppe Mengoni som ville fylla tomrummet mellan katedralen och Piazza della Scala med en galleria med glastäckta valvbågar och en kupol som Peterskyrkans i Rom. 1865 började gallerian byggas som blev en fem våningar hög byggnad som var lagd i formen som ett kors. Golvet under glaskupolen i mitten är täckt av mosaik föreställande Savojens häroldsbild avbildad (ett vitt kors på röd platta) och avbilder på fyra italienska städers vapen. En av dessa föreställer en oxe och sägen säger att man ska sätta klacken på tjurens testiklar och snurra ett varv som ska bringa tur. Här finns även vackra målningar och intressant arkitektur.


Kupolen är en kopia av Peterskyrkan i Rom.

Gallerian som var en väldigt viktig samlingspunkt för de välklädda Milanoborna innehöll bl a skräddare och restauranger. På Restaurang Savini, Café Camparino och på baren Biffi samlades man för att äta och dricka. Alla tre ställena finns kvar idag. Det finns även butiker i gallerian även om dessa inte brukar finnas med på listan över ”topp-butikerna” i Milano. Gallerian är dock värt ett ebsök för att beundra det vackra byggnadsverket.

3 Responses to Vackra byggnadsverk – ”Milano-gallerian”
 1. Freedomtravel Svara

  Intressant att läsa om gallerian! Vi besökte den i somras, när vi var i Milano med husbilen:
  http://www.freedomtravel.se/2011/07/milano/

  • Hallin Svara

   Freedomtravel:
   Vad spännande! Den ser verkligen fantastisk ut och har en intressant historia att berätta!

 2. […] besök i den oerhört vackra Galleria Vittorio Emanuelle är ett måste. Den ligger intill den prak... blogg.resia.se/2014/08/26/sevardheter-i-milano

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.