Gravid och resa. Vad gäller?

Våra resesäljare får ofta frågan vad som gäller vid graviditet och resor.

Om du planerar en resa och har passerat 28.e veckan så kan du köpa till Europeiskas Reseförsäkring Smart som är en heltäckande läkekostnadsförsäkring. Vad som skiljer den från produkter hos andra reseförsäkringsbolag samt hemförsäkringens reseskydd är att den även täcker för graviditet till och med vecka 32.

Försäkringen täcker för akuta komplikationer och för tidig födsel samt tillhörande vård för både mamma och barn. Det innefattar även hemtransport om det skulle vara nödvändigt. Dock finns det en del andra saker man bör tänka på om man reser som gravid.

Flygbolagen har olika regler kring graviditet
Det är viktigt att du hör med flygbolaget eller researrangören ifall det finns särskilda bestämmelser kring graviditet. Även om din försäkring täcker till vecka 32 är det inte säkert att flygbolagen accepterar att du reser när det är några få veckor kvar till förlossning.

Vaccinationer
Om du ska åka till ett land som kräver att du vaccinerar dig bör du på förhand diskutera detta på din mödravårdscentral så du vet vilka vaccin som kan vara skadliga för fostret.

Ta med din journal
För att vara på den säkra sidan, be din barnmorska om en kopia på din journal för att ta med dig på resan. Även om den inte finns på engelska så ser en del av informationen likadan ut i många delar av världen.

Tänk på vad du äter
Det är extra viktigt att tänka på vad man stoppar i sig om man befinner sig utomlands. Förutom de rekommendationer du fått av din barnmorska så ska du undvika att dricka kranvatten, vara försiktig med ägg, rå fisk, rått kött samt opastöriserade mjölkprodukter. Se även till att frukt och grönsaker är väl sköljda.

Sola med måtta
Det finns ingen fara med att sola och bada som gravid, men var ändå försiktig eftersom hudens pigment förändras under en graviditet.

En försäkring garanterar inte att du får vård snabbt
Befinner du dig på en plats där det är långt till närmaste sjukhus och det skulle hända något innebär det en stor risk för dig och barnet. Försäkringen kan garantera dig täckning för sjukvårdskostnader, men inte att du får vård så snabbt som det kan behövas i en akut situation.

(Källa: vårdguiden.se)

2 Responses to Gravid och resa. Vad gäller?
 1. Carola Svara

  Jag skulle vilja tillägga att man ska tänka på riskerna som finns att sitta stilla länge med en stor mage i ett trångt flygplan. Magens tyngd försämrar blodcirkulationen i benen och det är en bra idë att använda stödstrumpor i förebyggande syfte under flygresan, framförallt om det är en långflygning. Det bästa är att sitta på en plats vid gången så att man kan gå upp och sträcka på benen så ofta som möjligt.

  • Hallin Svara

   Carola:
   TACK för bra tips!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.