Hallin har läst ”Ninas resa” och ”Pojken i blå pyjamas”

Oj, oj, oj! Det har verkligen tagit på krafterna att läsa båda dessa böcker. Men jag tror, vid det här laget, att ni förstått att jag har ett stort intresse för att veta mer om hur detta fruktansvärda kunde hända. Känslan blev enormt stark då man kunde refera till de platser som beskrivs i böckerna.

Ninas resa av Lena Einhorn
Trots att historien är förfärlig. Innan andra världskriget hade Warsawa 1.5 miljon invånare. Efter kriget bara 150.000. En halv miljon judar blev inhysta i ghettot och de allra flesta förintades. Nina och hennes bror Rudek lyckades mot all förmodan klara sig undan deporteringen till förintelselägren. Om livet och skräcken i ghettot berättar Nina mera om i boken som hennes dotter, Lena Einhorn skrivit. Läs den!! Jag ger den betyg: H H H H H

Pojke i randig pyjamas av John Boyne
Boken vänder sig till 9-12 åringar då den är skriven ur Brunos, en 9-årings synvinkel. Har svårt att tänka mig att någon i den åldern skulle klara av att läsa boken och rekommenderar nog att man är några år till. Hans pappa blir kommendant för  koncentrationslägret Auschwitz och Bruno trivs inte alls på det här märkliga stället, Allt Swish, utan kompisar och människor bakom stängsel i randiga pyjamasar. Trots att berättelsen är oskyldigt skriven så är den enormt gripande då den tar oss med i Brunos värld som ter sig allt märkligare. Det är skickligt skrivet och man vill ”rycka in” i berättelsen för att berätta för Bruno och pojken i randig pyjamas på andra sidan stängslet vad allt handlar om. Även denna bok får betyg. H H H H H

Vet att båda böckerna är filmatiserade. Har något sett och kan rekommendera?

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.