Opera i Verona – 90:e operafestivalen 2012

Den förtrollande kulturstaden Verona i norra Italien har länge lyckats bevara ett mästerverk, den magnifika romerska amfiteatern Arena di Verona. Det sägs att första operaupplevelsen är avgörande – antingen älskar man den eller hatar den.

Byggnader i Verona
Arena di Verona, den tredje största amfiteatern i Europa, byggdes av romarna någon gång under det första århundradet efter Kristus. Denna historiska arena är fortfarande välbevarad trots att den drabbades av ett jordskalv under 1100 – talet. Endast fyra valvbågar på arenans nordvästra sida klarade sig och senare under 1600-talet påbörjades renovering av arenan. Romarnas fantastiska arkitektkunskaper gör att sångare kan sjunga utan ljudförstärkning, tack vare den fantastiska akustiken i arenan. Semestern i Italien kan mycket väl avslutas med en oförglömlig operaföreställning tillsammans med 20 000 andra åskådare.

Opera i Verona
I år 2012 är det dags för Arena di Verona att lysa upp och fira sin 90:e operafestival. Mäktiga, dramatiska och förtrollande operaföreställningar väntar på att upplevas och den som planerar en resa till Verona, kan också börja fundera på att planera in en Arena di Verona – operaupplevelse.

Aida – forntida Egypten kallar
Giuseppe Verdis klassiska mästerverk Aida, berättar om det forntida Egypten och kärlekssagan mellan den unga befälhavaren Radamès och den vackra Aida, slavinnan till kungens dotter Amneris.
Det ryktas om att etiopier förbereder krig mot Egypten och Radamès hoppas på att bli den utvalda befälhavaren som ska försvara Egyptens heder. Efter att ha vunnit kriget, hoppas han på att som belöning få den vackra Aida. Årets första föreställning av Aida äger rum den 23 juni 2012. För mer information om operastycket, datum och om andra stora sensationer under operafestivalen 2012, besök arena.it.

Romeo et Juliette – legendarisk kärlek
Under juli månad fortsätter kärlekssagorna, denna gång handlar det om det legendariska kärleksparet Romeo och Julia. Pjäsen skapades av William Shakespeare år 1595 och handlar om den förbjudna kärleken mellan Julia och hennes älskade Romeo. Charles Gonoud, den franska kompositören, förvandlade pjäsen till den spektakulära operan ”Romeo et Juliette” år 1867. Nästa års upplaga av denna börjar den 7 juli 2012.

Opera – antingen älskar man det eller hatar det. Stämmer det? Dela gärna med er av era operaupplevelser och tips på operaföreställningar!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.