Höstlov på Seychellerna

Idag fick jag en härlig hälsning från Maria Holtstrand som arbetar på Resia affärsresor i Borås. Hon och hennes familj är på Seychellerna. Läs hennes berättelse här:

Hösten är här. Regnet vräker ned i Sverige och ungarna har ledigt. Man drömmer sig bort till paradisstränder och en avkopplande ledighet med sin familj. Helst skall det vara minst 25 grader i vattnet, bra snorkling från stranden, sol och god mat. Det skall vara vädersäkert, enkelt, hyfsade flygtider och inte för stor tidsskillnad. Är det ouppnåeliga krav? Nej! Satsa på att resa till någon av Indiska Oceanens fantastiska stränder.

Seychellerna i ett lugnt och skönt tempo
Vår familj, med två barn 8 och 10 år har nu åkt till Seychellerna, ett tropiskt ö-rike med ca 110 öar mitt i Indiska Oceanen. Öar som har ett spännande landskap som taget från Jurassic Park där livet går i ett långsammare tempo än på de flesta ställen vi besökt. Vår resa började på Mahé som är huvudön på Seychellerna där vi spenderade 3 dagar och därefter vidare till Praslin i 7 dagar med en bekväm katamaranfärja som tog ca 1 h. Från Praslin är det sedan lätt att nå den ännu mindre ön La Digue där alla i familjen lätt tar sig runt med cykel. Vi tar oss bekvämt runt med vår hyrbil, men tänk på att det är vänstertrafik och serpentinvägar över bergen så man får köra lugnt och försiktigt. Dock är det inte mycket folk ute och kör så det gick bra när vi väl hade vant oss.

Huvudön Mahé
Några höjdpunkter på Mahé tyckte vi var: Anse Soleil, idyllisk strand med en mycket trevlig liten restaurang som bland annat serverade fladdermus. Sunset beach med bra snorkling, och bilfärden över Morne Seychellois där man kör som i en grön djungel.

Fina stränder på Praslin
På Praslin går tempot om möjligt ännu långsammare än på Mahé. Pralins stolthet heter Anse Lazio, en av världens vackraste stränder. Helt oslagbar med kritvit len sand, lagom stora vågor, granitklippor och en grön djungel som omger den. På stranden finns en liten restaurang, Bonbon Plume som serverar skaldjur och fisk. Man kan tro att det är turister i tusental som hittar hit, men det är det inte. Inga solstolsuthyrare eller försäljare i sikte över huvudtaget. Hit är det värt att ta sig varje dag! Sen augusti finns det även hajnät efter hajattacken i augusti som skapat ”hajfrossa” här på ön, vilket känns tryggt. Vi bor på stranden Grand Anse som i och för sig är vacker, men vi rekommenderar inte baden här, det är långgrunt och massor av sjögräs på botten och stranden. Det finns bättre stränder.

Varmt och skönt i ett tropiskt klimat
Man får räkna med att det är tropiskt klimat vilket innebär att det då och då kommer en regnskur. I gengäld ligger temperaturen stabilt mellan 28-32 grader. Det är enkelt och lätt att hitta på aktiviteter som passar alla i familjen. Allt från fiske till djungelvandring. Vi tyckte om snorkling på Il Coco och cykling på La Digue. Det var riktigt kul för alla. Det finns gott om företag som ordnar utflykter. Vi tog båten till La Digue och därifrån en mindre båt ut till Il Coco. Vi såg många fina revfiskar, sköldpaddor och delfiner och det var relativt grunt, ca 3 m vilket är bra för barnen. Korallerna här har skadats en hel del av El Nino, vilket gör att de är inte lika färgglada som te x i Röda havet, något som kan vara bra att känna till. Efter snorkligen väntade hyrda cyklar (anpassade både för stora och små) som vi sedan upptäckte La Digue ifrån.

Finns det något negativt att säga då?
Naturligtvis är det inte gratis att ta sig till Seychellerna, och det är natt flygning, ofta via Paris. Och som alltid är det förväntningarna som styr hur nöjd man i slutändan blir med sin resa.Därför är det viktigt att fundera igenom hur man vill bo. Kan familjen tänka sig att dra ned kraven på boende, så går det att genomföra resan utan att ruinera sig. Vanligt här är att man hyr ett hus med möjlighet till egen matlagning eller bor på något enklare hotell eller guesthouse med bed and breakfast. Om man satsa på att lyxa till det, går det att hitta 5-stjärniga resorts med alla faciliteter, men räkna då med ca 10000 kr/natt.

Framförallt var det för den tropiska naturen, havet och de fantastiska stränderna vi åkte till Seychellerna. Helt klart ett realistiskt semesteralternativ för familjer som är nyfikna på att upptäcka ett lite ovanligare resmål i fantastiska Indiska oceanen.

Mmm, låter härligt. Så foprt Maria kommer så kommer hon att dela med sig av några härliga bilder!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.