Trick or treat?

Här i Sverige har vi tagit till oss traditionen att ha spökfester och låta barnen klä ut sig och fråga efter bus eller godis i slutet av oktober?

Halloween 31 oktober
I USA har dock traditionen en längre historia. I mitten på 1800-talet tog irländarna med sig firandet när de invandrade till USA. På Nordiska museet hemsida kan jag läsa att traditionen kommer från början från det uråldriga förkristna keltiska nyårfesten Samhain som firades den 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började.  Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara särskilt aktiva denna natt. Även olika naturväsen, som till exempel älvor, menades vara i farten. För att blidka alla sorters väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.

Denna natt ägnade man sig också åt skämt och upptåg, som en markering av övergången till den långa vintern. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställde till med upptåg.

I  USA går man ”all-in” och dekorerar både hus och uthus. Garaget kan dekoreras till ett Haunted House (spökhus)  och pumpur utskurna med fantasifulla dekorationer är ett måste.

Maria Heljegård som är ansvarig för vårt web-team har bott i USA i flera år och delar med sig av några skrämmande bilder!


I trädgården står skrämmande figurer!


Fler zombies i trädgården!


Garaget förvandlas till ett spökhus.


Pumporna lyser upp i mörkret!


Dörrmattan hälsar välkommen – TACK! Om du vågar…!

Sugen på att åka till USA och fira Halloween? Hitta din paketresa till USA här.

2 Responses to Trick or treat?
  1. carin Svara

    Hej va köper dom alla zombie prylar?
    funderar på en zombie trädgård här hemma och så vore det ju exemplariskt för då kanske grannens katt låter bli att lägga revir i bland mina blommor.

    • Hallin Svara

      carin: Ha ha, ja det kan man verkligen undra. I USA finns en uppsjö av saker att köpa. Här i Sverige har vi ju inte riktigt kommit lika långt med halloweenfirandet men en hel del finns säkert att köpa på Buttericks.

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.