Turkiets nationaldag 29 oktober

Idag firas Turkiets nationaldag. Dagen firas för att man 1923 grundade republiken Turkiet. Landet grundades av Mustafa Kemal Atatürk som fortfarande är Turkiets landsfader. Alla som är kommunalt anställda är lediga och man firar dagen med sånger, danser och fester i hela landet. Byggnader och flaggstänger pryds av den turkiska flaggan och Atatürk firas. 


I alla turkiska städer står minst en staty föreställande den forna presidenten Mustafa Kemal Atatürk.Det är inte bara idag som Atatürk firas. 1923, samtidigigt som landet grundades blev Atatürk vald till president. Han förde landet i västlig riktning och gjorde omfattande moderniseringar. Bland annat införde han det latinska alfabetet och han avskaffade flera religiösa ämbeten. Även språket moderniserades från arabiskt och persikst inflytande. Han förbjöd även kvinnorna att bära slöja och männen att bära fez. Han var president fram till sin död 1938.

Trots att det är längesedan Atatürk regerade så är han fortfarande oerhört populär och hans västerländska influenser hyllas. I alla turkiska städer finns minst en staty föreställande den forna presidenten.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.