Thailändska smaker på hemmaplan!

Igår besökte jag New Thai Livs, mittemot Paddan-båtarna i Göteborg för att lära mig vad man egentligen behöver för att laga thailändsk mat hemma. Vi är ju många som har varit Thailand och förälskat oss i maten.

Föreståndaren var väldigt hjälpsam och plockade fram både det ena och det andra. Jag har delat upp matvarorna i kryddor, såser, tillbehör och grönsaker. Se bilden från vänster.



Såser
Används i både wok- och risrätter för smaksättning.
Oystersås, ostronsås. Smakar inte särskilt gott ur flaskan men är viktig för att få till den asiatiska smaken. Används som en fond.
Svampsoja. Används till både smak- och färgsättning.
Sweet Chilisås. Såsen som passar till allt och ger den karaktäristiska smaken.
Fisksås. Smakar inte heller särskilt gott ur flaskan men används för att ge salta. Använd inte vanligt salt!

Kryddpasta
Istället för traditionella kryddor används olika slags ”pastor”. Basilika och chili är vanliga kryddor i pastan.
Chilipasta med basilikasmak. Finns flera olika.
Currypasta. finns både röd, grön, gul och med olika blandningar, bl a Masman. De oliak färgerna har olika smaker och styrka.

Tillbehör
Det finns en mängd olika nudlar i det thailändska köket. Även ”klibbigt” ris används.
Nudlar gjorda på ris.
– Nudlar gjorda på ägg.

Grönsaker
Grönsaker är väldigt viktigt och används till i stort sett alla måltider. Det finsn dock en hel del grönsaker som vi inte är vana att använda.
Pak Soi. En slags kål med karaktäristisk smak. Används både i wok och som soppa.
Choi Sam. Lite lik Pak Soi men har större blad och används mest till soppa.
Långa bönor. Används främst till wok och ”grytor”.
”Broccoliblad”. Ger en god smak åt både wok och ”grytor”.
Ärtor i olika storlekar. Används som vi använder våra ”ärtor”!


På bilden färsk peppar samt ärtor i två storlekar, ”normal” och ”jätte”! 

Kryddväxter
Söt basilika. Har en sötare och annorlunda smak än den basilikan vi är vana vid. Växer på kvistar.
Koriander. Är en viktig ingrediens i det asiatiska köket.
Färsk peppar. Ger en mildare smak än den torkade.

Mitt besök hos New Thai Livs gav mig verkligen inspiration att laga thailändskt. Våga besök en asiatisk livs och låt dig inspireras. Fråga om du känner dig osäker!

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

4 Responses to Thailändska smaker på hemmaplan!
  1. Freedomtravel Svara

    Kul med smakinspiration från andra delar av världen! Vi gick en matlagningskurs när vi var i Vietnam, vilket var väldigt kul. Det krångliga var att även om de som höll i kursen ibland visste namnet på en krydda på engelska, så förstod vi ändå inte vad det var… Det jag minns bäst var att de fick alla rätter att smaka fantastiskt även om det bara var väldigt lite kött i, samt att de använde lite socker i nästan alla maträtter.

    • Hallin Svara

      Freedomtravel:
      Visst är det härligt att inspireras av mat från olika länder!? Åh vad kul det låter med både Vietnam och matlagningskurs. Har inte varit där men längtar verkligen dit! Socker var ett bra tips. Det är mitt hemliga tips för att få köttfärssåsen riktigt god : ). Har nu suttit en lång stund och tittat igenom er väldigt trevliga blogg. Vilka härliga resor ni har gjort! Väldigt rolig läsning!!

  2. Sylvia Svara

    Jag känner smakerna och dofterna från det Thailänska köket när jag läser detta.

    • Hallin Svara

      Sylvia:
      Vad kul att du gillade inlägget om de thailändska matvarorna. Jag blev verkligen sugen på att sätta igång efter att jag varit där. Har du något gott du brukar laga?

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.